Švicarska mora uništiti više od 10 milijuna doza cjepiva – Do kraja godine bacit će još 25 milijuna doza

Švicarska je bila prisiljena uništiti 10,3 milijuna doza cjepiva protiv korona virusa koje je proizvela Moderna jer im je istekao rok trajanja, objavilo je danas švicarsko Ministarstvo zdravstva.

Ministarstvo je izjavilo da nije imalo drugog izbora budući da je rok valjanosti istekao u srijedu, izvijestili su lokalni mediji, dodajući da je vrijednost cjepiva oko 280 milijuna švicarskih franaka (294 milijuna eura).

Osim toga, 2,5 milijuna doza cjepiva još uvijek je pohranjeno u vojnoj logističkoj bazi, a 7,8 milijuna pohranjeno je u skladištu u Belgiji, priopćilo je ministarstvo, ističući da se strategija opskrbe cjepivom od početka pandemije sastojala od naručivanja više doza od je potrebno za 8,7 milijuna stanovnika Švicarske.

Zemlja je naručila doze iz različitih laboratorija kako bi izbjegla ovisnost o cjepivima koja bi mogla biti neučinkovita i kako bi izbjegla probleme s isporukom ili raskidom ugovora.

Švicarski mediji izvijestili su u lipnju da zemlja ima višak od 38 milijuna doza raznih cjepiva protiv korona virusa, čiji će rok trajanja istjeći prije kraja godine.

U toj zemlji, u kojoj je od početka korona histerije umrlo 13.556 ljudi, gotovo 70 posto stanovništva cijepljeno je s dvije doze, dok je 40 posto stanovništva primilo treću dozu.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp