Dvanaest zemalja EU traži ograničenje veleprodajnih cijena plina

Dvanaest zemalja EU traži ograničenje veleprodajnih cijena plina

Dvanaest država članica EU, među kojima je i Hrvatska, zatražila je od Europske komisije da za predstojeći izvanredni sastanak ministara energetike pripremi prijedlog o postavljanju gornje granice na veleprodajnu cijenu plina.

“Ograničenje cijene, što od početka traži sve veći broj država članica, mjera je koja će pomoći svakoj državi članici u ublažavanju inflatornog pritiska i upravljanju očekivanjima te pružiti okvir u slučaju potencijalnih poremećaja u opskrbi i ograničiti ekstraprofite u sektoru”, kaže se u pismu koje je zasad potpisalo 12 ministara energetike i poslalo povjerenici za energiju Kadri Simpson.

U pismu se navodi  da energetska kriza “uzrokuje neodrživi inflatorni pritisak koji teško pogađa kućanstva i poduzeća”.

Osim Hrvatske, pismo su potpisali Belgija, Grčka, Italija, Latvija, Litva, Malta, Poljska, Portugal, Rumunjska, Slovenija i Španjolska.  

Veleprodajna cijena po kojoj EU kupuje prirodni plin višestruko je veća od one u Sjedinjenim Državama i Aziji.

Dio zemalja koje su skeptične prema plafoniranju cijena prirodnog plina pribojava se da bi to moglo dovesti do toga da izvoznici ukapljeni plin prodaju negdje drugdje, što bi dodatno pogoršalo situaciju s opskrbom plinom.

Potpisnici pisma ističu da se bi se ograničenje cijena “trebalo primijeniti na sve veleprodajne transakcije prirodnog plina, a ne samo na uvoz iz pojedinih jurisdikcija”. 

“To se može osmisliti tako da se osigura opskrba i slobodan protok plina unutar Europe, uz istovremeno postizanje našeg zajedničkog cilja smanjenja potražnje za plinom”, navodi se u objavi.

Izvor: hina.hr

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp