Poljoprivrednici u EU upozoravaju na ogromnu nestašicu hrane

Poljoprivrednici u EU upozoravaju na ogromnu nestašicu hrane

Proizvođači povrća diljem sjeverne i zapadne Europe razmatraju obustavu poslovanja, dodatno ugrožavajući opskrbu hranom, kao posljedicu energetske krize koja je pogodila cijeli kontinent.

Prema izvješću, skokovite cijene struje i plina najveći su troškovi s kojima se susreću uzgajivači povrća u staklenicima. Dva francuska farmera koji obnavljaju svoje ugovore o električnoj energiji za 2023. rekla su medijima da im se kotiraju cijene više od deset puta više nego 2021. godine.

“U sljedećim tjednima planirat ću sezonu, ali ne znam što učiniti”, rekao je Benjamin Simonot-De Vos, koji uzgaja krastavce, rajčice i jagode južno od Pariza. “Ako ovako ostane, nema smisla započeti drugu godinu. Nije održivo”.

Johannes Gross, zamjenik voditelja prodaje u njemačkoj kooperativi Reichenau-Gemuse, rekao je: “Suočavamo se s ukupnim povećanjem troškova proizvodnje od oko 30%.” Neki kolege razmišljaju ostaviti svoje staklenike prazne kako bi troškovi bili što niži. Nitko ne zna što će biti iduće godine”.

Rastući troškovi gnojiva, pakiranja i transporta također su dodali bol. Čak iu zemljama s puno sunca, poput Španjolske, proizvođači voća i povrća bore se s skokom troškova gnojiva od 25%.

Dok poljoprivrednici diljem EU-a upozoravaju na nestašice, supermarketi bi se mogli prebaciti na nabavu više robe iz toplijih zemalja kao što su Maroko, Turska, Tunis i Egipat.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp