Njemačka: Državni službenici će raditi od kuće radi uštede energije

Berlin – Njemačka razmatra mogućnost da državni službenici ove zime rade od kuće, zbog pogoršanja energetske krize, javljaju lokalni mediji, a prenosi Anadolu Agency (AA).

Kako javlja Business Insider, na nedavno održanoj sjednici Federalnog ministarstva energetike jedan od prijedloga bio je i obvezan rad od kuće za državne službenike ove zime, a navodno je većina ministarstva izrazila primjedbe na te planove.

Jedna od glavnih zamjerki bila je da državna služba nema dovoljno prijenosnih računala i mobitela za rad svih zaposlenika. Na sastanku je bilo riječi i o ograničenju temperature na najviše 19 stupnjeva.

Ako je nekome bilo prehladno, smio bi raditi od kuće. Planovi mjera uštede energije u javnim zgradama provode se na prijedlog ministra gospodarstva i energetike Roberta Habeka.

Njemačka vlada želi uštedjeti nešto manje od 20 teravat-sati (TWh) plina godišnje snižavanjem sobne temperature kako bi smanjila njemačku potrošnju plina za oko dva posto, navodi se u članku.

Njemačka se, zajedno s mnogim europskim zemljama, suočava s nedostatkom energije nakon što je Rusija značajno smanjila isporuke prirodnog plina Europi kao odgovor na sankcije nametnute Moskvi zbog rata s Ukrajinom.

Ruska energetska kompanija Gazprom nedavno je objavila da su isporuke prirodnog plina iz plinovoda Sjeverni tok 1 u Europu obustavljene na neodređeno vrijeme.

Ruski dužnosnici tvrde da zapadne sankcije ometaju radove na održavanju turbina. Njemački političari su međutim optužili Moskvu da koristi plin kao oružje za pritisak na Berlin.

Kako bi se pripremila za zimu, koalicijska vlada njemačkog kancelara Olafa Scholza uvela je paket mjera za smanjenje potrošnje energije za 20 posto, te odredila 95 posto popunjenosti skladišta plina do 1. studenog.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp