Oba plinovoda Sjeverni tok namjerno puknuta – Njemačke vlasti sumnjaju na “sabotažu” od strane SAD-a

Vlasti u Njemačkoj pokušavaju utvrditi što je uzrokovalo iznenadni pad tlaka u odvojenom plinovodu Sjeverni tok 2, a glasnogovornik operatera rekao je da je to moglo biti curenje.

Zapravo, pogođena su oba cjevovoda . I ne, nije ‘curenje’. Netko iz SAD-a je sabotirao oba plinovoda, ubrizgavajući plin u Baltičko more.

Plinovod je jedno od žarišta u eskalirajućem energetskom ratu između Europe i Moskve od ruske invazije na Ukrajinu u veljači, koja je pogodila zapadna gospodarstva i pogurala cijene plina.

Prema podacima operatera Sjevernog toka 2, tlak u podmorskom cjevovodu noćas je pao sa 105 na 7 bara.

Plinovod u ruskom vlasništvu, koji je trebao udvostručiti količinu plina koji teče iz Vyborga u Rusiji, ispod Baltičkog mora u Njemačku, upravo je bio dovršen i napunjen s 300 milijuna kubičnih metara plina kada je njemački kancelar Olaf Scholz nakratko otkazao plinovod, prije nego što je Rusija napala Ukrajinu.

Točnije, izjavili su da operacija nije bila uredna. Jasno je da ih Amerikanci pritišću da odgode operaciju.

Europske zemlje oduprijele su se pozivima Rusije da proradi Sjeverni tok 2, optužujući Moskvu da koristi energiju kao oružje. Rusija to negira i za nestašice plina krivi Zapad.

“Trenutno smo u kontaktu s nadležnim tijelima kako bismo razjasnili situaciju. Još uvijek nemamo jasnoću oko uzroka i točnih činjenica”, stoji u priopćenju njemačkog Ministarstva gospodarstva.

Ta je izjava njemačkog ministarstva gospodarstva u suprotnosti s ovom izjavom njemačkim novinama Tagesspiegel, koje citiraju izvore njemačke vlade koji sumnjaju da iza ovog “ciljanog napada” koji je izazvao “nasilan poremećaj” stoji “sabotaža ” . Nadalje su rekli da su sabotažu vjerojatno “izvele specijalne snage, poput mornaričkih ronilaca ili podmornice”. Njihovi osumnjičenici su “Ukrajinci, odnosno snage povezane s Ukrajinom”.

Što je pristojan način da se kaže da sumnjaju da iza toga stoje Amerikanci.

Ukrajina ne može neotkrivena ući u danske vode s podmornicom kako bi raznijela velike cjevovode na morskom dnu. Utjecajne “snage savezničke s Ukrajinom” imaju sredstva i motive. I njemačka vlada to zna. Sada će se Europa ove zime stvarno smrzavati.

Ova sabotaža uzrokuje štetu okolišu i potencijalno ugrožava sigurnost brodova u Baltičkom moru. Ako ne vide nikakav problem u sabotiranju plinovoda kako bi “pobijedili Rusiju”, kakvu su drugu štetu Amerikanci spremni napraviti u Europi?

Ova jeziva izjava američkog “predsjednika” iz veljače ove godine – 3 tjedna prije nego su ruske trupe napale Ukrajinu – sada ima više smisla:

Prije samo četiri dana ruski FSB priopćio je da je “spriječio pokušaj ukrajinskih specijalnih službi da izvrše čin sabotaže i terora na objektu naftno-plinskog kompleksa koji opskrbljuje Tursku i Europu energijom”.

Ukrajinske specijalne službe – kao i sve drugo ukrajinsko danas – nisu ništa bez američkih (i britanskih) specijalnih službi. Stoga možemo razumno zaključiti da Anglo-Amerikanci aktivno uništavaju preostale energetske veze između Rusije i Europe s pogledom na zimu.

Pokušavaju li ubiti desetke milijuna ljudi?

Ažuriranje 15:00 CET

Sve se više čini da su počinitelji doista digli plinovode u zrak, i to na više mjesta.

“Ovo nije mala pukotina. To je jako velika rupa”, rekla je Danska energetska agencija.

Slike jednog od curenja:

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp