Ursula von der Leyen – Treba sankcionirati i one koji pomažu Rusiji zaobići sankcije

Prijedlog osmog paketa sankcija Rusiji koji je predstavila Europska komisija uključuje i sankcioniranje osoba koje pomažu u zaobilaženju sankcija.

“Uvodimo novu kategoriju u kojoj ćemo moći staviti na popis pojedince ako zaobilaze sankcije. Primjerice, ako kupe robu u Europskoj uniji, unesu je u treću zemlju, a zatim u Rusiju, to će biti zaobilaženje sankcija i ti pojedinci mogu se naći na popisu sankcioniranih. Mislim da će to imati veliki učinak odvraćanja”, istaknula je  predsjednica Europske Komisije Ursula von der Leyen.

Također je naglasila  da su dosadašnje sankcije EU teško pogodile režim ruskog predsjednika Vladimira Putina. “One su mu otežale financiranje rata i sada povećavamo napore u tom pravcu”, rekla je. Europska unija je već ranije donijela odluku o zabrani uvoza ruske sirove nafte koju se prevozi tankerima, a koja stupa na snagu 5. prosinca 2022. godine.

Nedavno je skupina najrazvijenijih zemalja G7 predložila da se uvede ograničenje cijena ruske nafte za treće zemlje i sada u tom pravcu ide i prijedlog Komisije.

“Znamo da neke zemlje u razvoju i dalje trebaju rusku naftu po niskoj cijeni. U današnjem paketu mi postavljamo pravni okvir za uvođenje ograničenja cijene ruske nafte za treće zemlje. To će s jedne strane smanjiti ruske prihode od prodaje nafte, a s druge držat će stabilnim globalna energetska tržišta”, dodala je Presdsjednica Komisje von der Leyen.

Novi, osmi paket sankcija uključuje dodavanje još 1300 fizičkih i pravnih osoba na popis sankcioniranih, opsežnu zabranu uvoza, čime će Rusija ostati bez prihoda od 7 milijardi eura, te zabranu izvoza više ključnih tehnologija u Rusiju.

Državljani EU više neće moći  biti u upravnim odborima ruskih državnih poduzeća.

Izvor: hina.hr

Zapratite nas i na našem Telegram kanalu:  https://t.me/epohaportal

 

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp