Amerikanci snimili dokumentarni film o Fauciju: Čovjek koji je uzeo bris nosa američkoj naciji

Svim ljudima koji žele znati nešto više o Fauciju bit će zanimljivo znati da je Disney+ objavio dokumentarni film o američkom fizičaru i imunologu Anthonyju Fauciju, koji je rukovodio pandemijom kao direktor američkog Nacionalnog instituta za alergijske i zarazne bolesti. Anthony Fauci tvorac je popularne premise prema kojoj su “sljedeća dva tjedna ključna”.

U produkciji National Geographica snimljen je dokumentarni film “o heroju američke nacije, imunologu Anthonyju Fauciju, koji je rukovodio zdravstvenom krizom u SAD-u”. Film nosi naslov “Fauci” i donosi glorifikaciju “najvećeg nacionalnog eksperta za zarazne bolesti, koji za sebe kaže kako je četrdeset godina posvećen služenju javnosti”. Za to vrijeme je hrabro manevrirao pošastima poput HIV-a, Ebole i SARS-a. Nije tajna da se Amerika našla u rasulu zbog pandemije korona virusa na gotovo svim poljima socijalnog života, a famoznog doktora su u to vrijeme ljudi uglavnom zamrzili.

Kada su doktora Anthonyja Faucija pitali kako rukovodi pandemijom, odgovorio je žargonom hokeja, koji je jedan od najbržih sportova. Ledeno kao oštrica klizaljke, rekao je: “Ne kližete prema mjestu na kojem je pak, nego prema onom mjestu na kojem će biti“. Fauci se po svoj prilici uputio da stane tamo gdje “pak” još nije, pa ili promatra situaciju iz vizure nekoliko koraka ispred svih, ili su jednostavno stvari za njega “na ledu”. No, jedna stvar je poprilično jasna. Fauci se enormno obogatio zahvaljujući pandemiji. Njegovo se bogatstvo, usput budi rečeno, povećalo sa sedam i pol milijuna dolara na dvanaest i pol milijuna dolara.

Donald Trump i dr. Anthony Fauci

Dokumentarac “Fauci” donosi rijetki uvid u dugu karijeru i profesionalno djelovanje imunologa kao ultimativnog sluge javnosti. Imamo priliku upoznati čovjeka koji se nosio sa svim epidemiološkim krizama u Americi, prvenstveno razdobljem koje je obilježila panika zbog pojave AIDS-a. Sada se na zalasku karijere suočio s najvećim životnim izazovom – pandemijom čije okrutno lice nije viđeno u modernoj historiji. Film donosi i priču o privatnom životu doktora koji je postao kulturna ikona, ali i lice na kojem se prelamaju političke podjele i bijes američke javnosti, koja stoji na litici ekonomskog kolapsa i bankrota u najavi.

Sljedeća dva tjedna su ključna

Fauciju se dogodilo ono što se dogodilo u svim zemljama modernog svijeta, a to je da je znanost postala sredstvo manipulativne politike, a on jedno od zaštitnih lica političkog upravljanja zdravstvom. Međutim, dr. Fauci destljećima uspješno manipulira s pandemijskim brojkama, a u protekle dvije pandemijske godine suvereno stoji s maskom na licu na press konferencijama u Bijeloj kući, bilo da ih drži Donald Trump ili Joe Biden, hipnotički mirnim glasom izvještavajući naciju o nevidljivom neprijatelju. Nezaboravna je njegova platnena maska s pingvinima s kojom se pojavio na ritualnom primanju doze lažnog Pfizerovog genskog tretmana pred kamerama.

Joe Biden i dr. Anthony Fauci

Dokumentarni film su režirali John Hoffman i Janet Tobias, s neskrivenom namjerom propagandnog materijala koji ima za cilj glorificirati lik i djelo jednog od najgledanijih lica na američkim TV mrežama. U filmu se pojavljuju bivši američki predsjednik George W. Bush, kao i globalisti Bill Gates i Bono Vox, zatim članovi Faucijeve obitelji i njegovi prijatelji. I ne slutimo koliki je globalni utjecaj ovog čovjeka dok ne uvidimo kako je upravo on autor nekih od ključnih epidemioloških mjera karantena, među kojima je i svojevrsni slogan lockdowna, koji kaže da su sljedeća dva tjedna ključna.

Suze boga pandemije

U dokumentarcu kojem je neskriveni cilj da veliča lik i djelo američkog imunologa, slavni doktor u jednom trenutku počinje plakati rastužen činjenicom kako mu je život izuzetno težak i konstatirajući kako pati od PTSP-a. Suze je izazvalo pitanje o njegovom prethodnom neuspjehu vezanom za upravljanje epidemijom HIV-a, što ga je dovelo u situaciju da promatra masovne prosvjede u Washingtonu ranih osamdesetih.

 

Nema sumnje da filmska industrija u stopu prati događaje na polju pandemije. Scenariji brojnih dokumentarnih i igranih filmova su se počeli pisati u trenutku kada je u svijetu bilo tek stotinjak zaraženih osoba, a ono što je izazvalo brojne kontroverze i propitivanja u javnosti jeste činjenica da je identičan scenarij pandemije predstavljen mnogo ranije, upravo kroz filmove kakav je “Contagion” (2011.) Stevena Soderbergha, na kojem su kao savjetnici sudjelovali upravo epidemiolozi. S druge strane, pitanje je da li će dokumentarc National Geographica “Fauci” uspjeti kod publike, s obzirom na to da vlada ogroman zamor pandemijom i razočarenje u brojne nekonzistentnosti mjera, primijećene i u ponašanju politike i struke.

Danas više nego ikada ranije konzumenti filmova trebaju superheroje, ali one iz stvarnog života. Vrijeme će pokazati da li je osamdesetogodišnji doktor Anthony Fauci bio jedan od njih, kako za sada stvari stoje, definitivno nije i umjesto što se o njemu snimaju dokumentarni filmovi, američkom pravosuđu bi bilo pametnije da doktora Faucia smjesti iza rešetaka.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp