Kremlj proglasio napad na plinovod Sjeverni tok ‘terorističkim činom’

Kremlj proglasio napad na plinovod Sjeverni tok ‘terorističkim činom’

Šteta nanesena ruskim plinovodima Sjeverni tok 1 i 2 mogla je biti izvedena samo “terorističkim činom” koji je uključivao “državnu vlast “, prema glasnogovorniku Kremlja Dmitriju Peskovu koji je kritizirao izvješće CNN-a u kojem se sugerira da je Rusija digla u zrak svoje cjevovode kao “glupe” i “neutemeljene”.

Obraćajući se novinarima u četvrtak, Peskov je rekao da je trenutačno teško sa apsolutnom sigurnošću reći što se dogodilo s cjevovodima, ali “razmjeri razaranja pokazuju da se doista radilo o svojevrsnom terorističkom činu”.

“Vrlo je teško zamisliti da bi se takav teroristički čin mogao dogoditi bez uplitanja neke državne sile”
 , rekao je.

Peskov je također zamoljen da komentira izvješće CNN-a, u kojem se citiraju anonimni američki obavještajni dužnosnici koji tvrde da su ruski ratni brodovi uočeni nedaleko od mjesta curenja plina u moru u ponedjeljak i utorak.

“Ovo područje je Baltičko more. Tamo je primijećeno mnogo više letećih, plutajućih i drugih pomorskih vozila koja pripadaju zemljama NATO-a”, inzistirao je Peskov, opisujući izvještaj kao “glup” i “planski napravljen”.

Danska je u utorak otkrila curenje iz plinovoda koji povezuje Rusiju s Njemačkom nakon što je operater Nord Streama izvijestio o gubitku tlaka. Danske i švedske vlasti kasnije su rekle da je niz podvodnih eksplozija otkriven u blizini otoka Bornholm u Baltičkom moru.

To je navelo Rusiju, SAD, EU i Švedsku da sugeriraju da je curenje moglo biti rezultat namjernog čina. Na najvišoj razini nisu izrečene nikakve optužbe, ali neki europski i ukrajinski dužnosnici požurili su uprijeti prstom u Rusiju, rekavši da je navodna sabotaža cjevovoda mogla biti ‘false flag’ operacija Moskve u pokušaju da ocrni Kijev i dodatno poveća cijene energije u EU.

Peskov je u srijedu odgovorio na te tvrdnje, nazivajući ih “apsurdnim” i ističući da su curenja “veliki problem” za Rusiju. Ponovio je da SAD u posljednje vrijeme ostvaruje “ogroman profit” od opskrbe LNG-om Europi i da će dobiti još mnogo od nastavka tih isporuka.

Bidenova administracija također mjesecima prijeti da će prekinuti plinovode Sjevernog toka.

Švedska je u četvrtak priopćila da je njezina obalna straža otkrila još jednu – četvrtu – pukotinu u cjevovodima Sjevernog toka.

Prema danskim procjenama plin će u Baltičko more i dalje curiti do kraja tjedna.

U međuvremenu je njemački Tagesspiegel, pozivajući se na “vladine krugove” , izvijestio da bi šteta koju su pretrpjeli cjevovodi mogla biti nepopravljiva.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp