Ursula von der Leyen – Čvrsto stojimo uz Ukrajinu i proširit ćemo sankcije Rusiji

Ursula von der Leyen – Čvrsto stojimo uz Ukrajinu i proširit ćemo sankcije Rusiji

Nedugo nakon službene odluke Vladimira Putina da okupirane ukrajinske teritorije pripoji Ruskoj Federaciji, stigle su reakcije brojnih svjetskih dužnosnika.

Europsko vijeće poručilo je da odlučno odbacuje i nedvosmisleno osuđuje rusku aneksiju ukrajinskih teritorija. Dodali su da pripajanje nema pravne temelje te istaknuli da je ovim svojim činom Rusija prekršila temeljna prava Ukrajine na svoju neovisnost. Čvrsto stojimo uz Ukrajinu i proširit ćemo sankcije Rusiji. Nikada nećemo priznati ovu nezakonitu aneksiju.

Oglasila se i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekavši kako se nezakonitim pripajanjem ništa neće promijeniti. Svi teritoriji okupirani od strane ruskih agresora ukrajinska su zemlja i uvijek će biti dio Ukrajine.

Britanska premijerka Liz Truss istaknula je da Velika Britanije nikada neće prihvatiti regije Donjeck, Luhansk, Herson i Zaporizhie kao nešto drugo osim ukrajinskog teritorija.

Ured predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog priopćio je da predsjednik nije ni gledao Putinov govor.

„Sastanak Odbora za nacionalnu sigurnost je u tijeku. Zelenski će odgovoriti na Putinov govor u video pozivu“, dodao je ured.

Američki predsjednik Biden također je dao svoju izjavu poručivši kako SAD neće „nikada, nikada i nikada“ priznati rusku aneksiju okupiranih teritorija. Dodao je da će SAD uvesti novi paket sankcija Rusiji nakon ove odluke.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp