EU komisija poručila: Ova zima će biti teška, ali sljedeća će biti još teža

Nakon što su jučer uveli nove i još strože sankcije Rusiji, energetski dužnosnici EU-a zabrinuti su zbog učinaka koje će trenutna energetska kriza u Europi imati na kontinent kada nastupi hladno vrijeme, rekao je povjerenik Kadri Simson novinarima u petak.

“Ministri su bili zabrinuti, kao i ja, da ovo neće biti laka zima za nas, a da će iduća zima biti još teža”, rekao je Simson na konferenciji za novinare nakon izvanrednog sastanka ministara energetike EU.

Sastanak je imao za cilj riješiti nagli porast cijena plina u Europi i razviti paket hitnih mjera usmjerenih na pomoć europskim kućanstvima i poduzećima usred krize.

Dogovoreni koraci uključuju postavljanje gornje granice prihoda energetskih tvrtki i raspodjelu viška dobiti natrag potrošačima. Plan također predviđa obvezne uštede energije, zahtijevajući od članica EU da smanje potražnju za energijom u vršnim satima za 5% i predlaže smanjenje ukupne potrošnje električne energije za 10%.

Ministri se, međutim, nisu uspjeli dogovoriti o gornjoj granici veleprodajne cijene prirodnog plina, što je bio jedan od ključnih zahtjeva koje je skupina od 15 članica EU uoči sastanka postavila Europskoj komisiji. 

U zajedničkom pismu, grupa je tvrdila da je ograničenje cijena jedina mjera koja bi mogla pomoći bloku “ublažiti inflatorne pritiske, upravljati očekivanjima i pružiti okvir za potencijalne poremećaje u opskrbi”.

Iako Europska komisija nije u potpunosti isključila mogućnost ograničavanja cijene prirodnog plina, upozorila je da bi takav potez oslabio sposobnost bloka da osigura opskrbu plinom na globalnom tržištu. O ovom pitanju će se navodno raspravljati kasnije, rekao je litvanski ministar energetike Dainius Kreivis.

Budući da su isporuke ruskog plina u EU ove godine smanjene za čak 48 posto, prema Gazpromu, inflacija u eurozoni prvi je put u novijoj povijesti dosegla dvoznamenkastu razinu. 

Strahuje se da će se situacija dodatno pogoršati nakon što su ruski plinovodi Sjeverni tok oštećeni u sabotaži ranije ovog tjedna, ozbiljno ograničavajući potencijalnu opskrbu bloka plinom u bliskoj budućnosti.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp