Kanada se okreće eutanaziji kao rješenju za nepodnošljivo siromaštvo

Kanada se okreće eutanaziji kao rješenju za nepodnošljivo siromaštvo

Postoje dokazi da su se siromašni ljudi koji ne mogu poboljšati svoje životne uvjete prijavljivali u program “Medicinska pomoć u umiranju”.

Administracija premijera Justina Trudeaua izrazila je potporu programu medicinske pomoći u umiranju (MAID) koji se proširuje na osobe koje pate od neizlječivih mentalnih bolesti. Međutim, implikacije ove opcije izazvale su etičku zabrinutost.

Godine 2016., usvajanjem zakona C-14, zakona koji dopušta medicinsku eutanaziju i samoubojstvo uz liječničku pomoć, parlament je odlučio da će kanadska država pokriti troškove eutanazije za ljude koji pate od terminalne bolesti s predvidivom prirodnom smrću i koji su presiromašni da si priušte ovaj postupak.


U ožujku 2021. zakonodavci su ukinuli zahtjev “razumno predvidljiv” i odredbu koja navodi da stanje pacijenta treba biti “terminalno”. Kao posljedica navedenog, u program MAID mogu se prijaviti sve osobe koje pate od bolesti ili invaliditeta koji se ne mogu osloboditi pod prihvatljivim uvjetima.


“Kanada ima jednu od najnižih izdataka za socijalnu skrb od bilo koje industrijalizirane zemlje, palijativna skrb dostupna je samo manjini, a vrijeme čekanja u javnom zdravstvenom sektoru može biti nepodnošljivo”, rekao je istraživač s koledža Oxford Nuffield Yuan Yi Zhu u članku koji je objavio The Spectator, koji objašnjava zašto su se za MAID program počeli prijavljivati ​​siromašni građani koji ne mogu poboljšati svoje životne uvjete. 

Žena u Ontariju, na primjer, odabrala je eutanaziju jer joj stambene beneficije nisu dopuštale da dobije mjesto za život i izbjegne obogaćujuće alergije. “Vlada me vidi kao potrošni, cmizdravi, beskorisni ološ”, izjavila je ova žena, koja je ostavila pisma koja pokazuju očajničku potragu za vladinom pomoći više od dvije godine.


Zakon o eutanaziji iz 2016. zabranio je potpomognutu smrt samo u slučaju osoba koje pate od mentalnih bolesti. Međutim, u veljači je Trudeauova administracija predložila da Kanađani s kognitivnim poremećajima imaju pravo na pomoć pri umiranju. Također je pokrenula mogućnost da građani koji se boje da će im se dijagnosticirati ova vrsta bolesti mogu podnijeti zahtjeve za ranu potpomognutu smrt.


Kanadsko udruženje za mentalno zdravlje izjavilo je da je duboko razočarano ovakvim pristupom vlade. “Sve dok zdravstveni sustav ne odgovori na odgovarajući način na potrebe mentalnog zdravlja Kanađana, potpomognuto umiranje ne bi trebalo biti opcija”, navodi se.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp