Henry Kissinger: Rusija je već izgubila rat

Pokušaji Washingtona da uključi Ukrajinu u NATO nakon raspada Sovjetskog Saveza nisu bili dovoljni, rekao je u petak bivši američki državni tajnik Henry Kissinger.

Govoreći pred Vijećem za vanjske odnose, nestranačkim američkim think tankom, 99-godišnji diplomatski veteran ustvrdio je da je Washington pokušao neselektivno uključiti sve bivše članice sovjetskog bloka pod svoj kišobran nakon pada Berlinskog zida.

“S ruskog gledišta, Sjedinjene Države tada su pokušale integrirati cijelu ovu regiju, bez iznimke, u američki strateški sustav”, rekao je, dodajući da je ovaj razvoj događaja u biti uklonio ruski povijesni “sigurnosni pojas”.


Kissinger je tako istaknuo kako “nije bila mudra američka politika pokušavati uključiti Ukrajinu u NATO”.


No, ne vjeruje da to opravdava pokušaje ruskog predsjednika Vladimira Putina da “iznenadnim napadom” Ukrajinu ponovno uključi u sferu utjecaja Moskve.


Kissinger je rekao da ne zna je li moguće postići mir s ruskim čelnikom, ali je naglasio da Zapad “mora tražiti priliku za aranžman koji jamči ukrajinsku slobodu” i zadržati zemlju unutar europskog sustava.

Štoviše, Kissinger je ocijenio da je Rusija na neki način “već izgubila rat” jer je njena sposobnost da prijeti Europi konvencionalnim napadima, u čemu je uživala desetljećima ili čak stoljećima, “sada jasno prevladana”.


Unatoč tome, bivša državna tajnica signalizirala je da prije ili kasnije Zapad i Rusija moraju započeti dijalog. “Određeni dijalog, možda na neslužbenoj razini, možda na istraživački način, vrlo je važan”, ponovio je i dodao kako je “u nuklearnom okruženju” takav ishod poželjniji od “odluke na bojnom polju”.


Početkom kolovoza Kissinger je upozorio da su SAD “na rubu rata s Rusijom i Kinom zbog pitanja koja smo djelomično stvorili”, tvrdeći da je Washington odbacio tradicionalnu diplomaciju.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp