Izvršni direktor Pfizera Albert Bourla, odbija svjedočiti pred europskim parlamentom

Izvršni direktor Pfizera Albert Bourla trebao je 10. listopada svjedočiti pred komisijom EU parlamenta o poslovima oko cjepiva. Ali on se tamo neće pojaviti kako bi izbjegao neugodna pitanja o posljedicama Pfizer cjepiva i ugovora koje je potpisao s Ursulom von der Leyen. Umjesto toga šalje neupletenog menadžera. To pokazuje da su elite potpuno povučene u vezi s time, tim više što se i Komisija EU-a također od svega ograđuje.

Što skriva glavni izvršni direktor Pfizera Albert Bourla? Kako izvještava politički časopis “Politico“, Bourla je trebao svjedočiti pred posebnim odborom Europskog parlamenta za Covid-19. Očekivalo se da će se suočiti s oštrim ispitivanjem zbog kontroverznog ugovora o cjepivu vrijednog više milijardi dolara koji su sklopili on i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen — i to u tajnosti. Ali Bourla se neće pojaviti i suočiti s kritičnim pitanjima.

Prema Politicu, ovaj odbor EU parlamenta sastaje se, između ostalog, s odgovornima za nabavu kontroverznog eksperimentalnog cjepiva protiv Covida, ali i s rukovoditeljima iz farmaceutske industrije. Među njima su izvršni direktor Moderne i top menadžeri AstraZenece i Sanofija, navodi časopis. Želi se izvući pouka za reakciju na buduće pandemije, rečeno je.

Govoreći za politički magazin, predsjednica odbora, belgijska zastupnica u Europskom parlamentu Kathleen Van Brempt, rekla je da “duboko žali” Bourlinu odluku da ne dođe i suoči se sa svojim odgovornostima. Ona je prošli tjedan već bila u sjedištu BioNTecha, tvrtke koja zajedno s Pfizerom razvija i proizvodi eksperimentalno mRNA cjepivo.

Prema izvješću, sam Pfizer je rekao da tvrtka šalje drugu menadžericu, Janine Small, da je zamijeni. Ona je predsjednica tvrtke za tržišta u razvoju i kao takva nema nikakve veze sa sporazumima i ugovorima s Europskom unijom o ubrizgavanju mRNA genske terapije.

Kritika Europskog revizorskog suda

Europski revizorski sud ranije je kritizirao način na koji je Europska komisija, na čelu s Ursulom von der Leyen, vodila nabavu ovih cjepiva. Konkretno, u vezi s narudžbom do 1,8 milijardi doza Pfizer/BioNTech mRNA cjepiva iz svibnja 2021., koju je sama i u tajnosti izvršila predsjednica Komisije. Riječ je o odstupanju od uobičajene prakse, smatraju u Revizorskom sudu. Jer obično postoji zajednički pregovarački tim, koji se sastoji od dužnosnika EU komisije i država članica EU, koji prvo vode odgovarajuće istraživačke razgovore.

Ali Komisija EU-a, koju vodi von der Leyen, dosljedno je odbijala odboru predati bilo kakve zapise u vezi s razgovorima i pregovorima s Pfizerom. Nema zapisnika, nema imena stručnjaka s kojima su konzultirani, nikakvi detalji o dogovorenim uvjetima ili drugi dokazi nisu dostavljeni – baš ništa. I to nije sve: čelnica Europske komisije čak je izbrisala sav e-mail promet i SMS poruke koje su se odvijale s Bourlom.

Ono što ovdje vidimo zapravo je nenadmašno po drskosti i jasno daje do znanja da je Europska komisija potpuno izvan kontrole. Odvojena elita koja razmišlja bez osjećaja pravde i srama. I ne samo to: odgovorni ne mogu niti odgovarati, iako je ovdje u pitanju zdravlje milijuna ljudi i nekoliko milijardi eura poreznog novca.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp