Kina otvara policijske postaje u 30 zemalja diljem svijeta koje služe za nadzor i kontrolu

Kina otvara policijske postaje u 30 zemalja diljem svijeta koje služe za nadzor i kontrolu

Dana 12. rujna, Safeguard Defenders objavio je izvješće pod naslovom ‘110 Overseas: Kineska transnacionalna policija podivljala‘. U izvješću se navodi da je 30 kineskih nadzornih postaja uspostavljeno u 25 gradova u 21 zemlji početkom 2022. godine. Safeguard Defenders do sada je identificirao još 24. Europa je dom većine tih kineskih policijskih postaja u inozemstvu.

Safeguard Defenders je neprofitna organizacija za ljudska prava sa sjedištem u Španjolskoj, koja je osnovana krajem 2016. Najnovije izvješće Safeguard Defendersa rezultat je istrage širenja globalnog policijskog “alata” kineske policije nakon objave novih podataka iz kineska vlada.

Postaje za nadzor su pod jurisdikcijom Ureda za javnu sigurnost Fuzhoua u provinciji Fujian, koji potpada pod kinesko Ministarstvo javne sigurnosti. Inozemne policijske servisne postaje koje vodi Ured za javnu sigurnost okruga Fuzhou (provincija Fujian) sebe nazivaju “110 prekomorskih servisnih postaja”, pozivajući se na hitni broj kineske policije, 110.

Kineska vlada je tvrdila da postaje pružaju vitalne usluge svojim građanima koji žive u inozemstvu, iako izvješće napominje da su mnoge od usluga one koje bi tradicionalno provodilo veleposlanstvo u inozemstvu, a za neke od postaja je utvrđeno da pomažu kineskoj policiji provoditi takozvane “sesije uvjeravanja” na daljinu. 

“Sve se ovo događa ispod radara, izvan vidokruga u ovom slučaju britanskog naroda i britanske policije, ciljajući na kinesku dijasporu”, rekao je Peter Dahlin, direktor Safeguard Defendersa, za The Telegraph.

U jednom primjeru koji su dokumentirali kineski mediji, policijska “uslužna” postaja u Madridu je pronašla čovjeka traženog u Kini zbog zagađenja okoliša i natjerala ga da sjedne na video razgovor s agentima javne sigurnosti i tužiteljem iz kineske provincije Zhejiang. Član obitelji tog čovjeka zamoljen je da sjedi pokraj kineskih vlasti u Kini tijekom poziva – potez koji se može protumačiti kao slabo prikrivena prijetnja.

Drugi primjeri mogućih ucjena koje navodi Safeguard Defenders su prijetnje vlasti da će isključiti struju u domovima obitelji kod kuće ili ograničavanje pristupa državnim školama za rodbinu.

Kako je izvijestio Fox News, postaje također služe kao centri za širenje propagande kineske vlade i praćenje ponašanja i mišljenja kineskih državljana.

U izvješću se navodi da te operacije krše međunarodnu vladavinu prava i mogu narušiti teritorijalni integritet trećih zemalja koje su uključene u uspostavu paralelnog policijskog mehanizma korištenjem nezakonitih metoda.Izvješće sadrži pet novih otkrića o kineskoj globalnoj policiji i represiji nad kineskim građanima na stranom tlu:

Između travnja 2021. i srpnja 2022., kineska policija je “uvjerila” 230.000 bjegunaca da se “dobrovoljno” vrate u Kinu (priznajući da nisu počinili nikakav zločin).

Uspostavljeno je devet zabranjenih zemalja, u kojima kineski državljani više ne smiju živjeti osim ako nemaju “dobar razlog”.

Novi alati za operacije “uvjeravanja” postavljeni na papiru, uključujući uskraćivanje prava na obrazovanje ciljnoj djeci u Kini i druga ograničenja za članove obitelji, kažnjavanje onih za koje se ne sumnja da su nešto počinili “krivnjom po povezanosti” (slično sjevernokorejskom praksom). Također uključuje vladine dokumente koji navode rodbinu u Kini koja ne pomaže policiji da “uvjeri” mete koje treba istražiti i kazniti ili policija ili unutarstranačka policija CCDI.

Uspostava najmanje 54 “prekomorska policijska službena centra” kojima upravlja policija na pet kontinenata, od kojih su neki uključeni u suradnju s kineskom policijom u provođenju policijskih operacija na stranom tlu (uključujući Španjolsku).

Novi zakon usvojen 2. rujna, koji stupa na snagu 1. prosinca, uspostavlja punu ekstrateritorijalnost nad Kinezima i strancima na globalnoj razini za određena kaznena djela (prijevara, prijevara u telekomunikacijama, online prijevare itd.).

54 “prekomorske benzinske postaje” u 30 zemalja

Na temelju informacija iz otvorenog izvora, Safeguard Defenders do sada je identificirao 54 fizičke “prekomorske servisne postaje” u 30 zemalja na pet kontinenata, “od kojih su neke upletene u suradnju s kineskom policijom u provođenju policijskih operacija na stranom tlu (uključujući Španjolsku) ”, navodi se u izvješću. “Budući da ovo predstavlja samo postaje koje su postavile županije Fuzhou i Qingtian, ukupan broj je najvjerojatnije veći”, napisali su Safeguard Defenders.

Dana 22. siječnja 2022., direktor prekomorske kineske policije Ureda za javnu sigurnost u gradu Fuzhou objavio je da je Ured otvorio svoju “prvu seriju” od 30 prekomorskih policijskih servisnih postaja u 25 gradova u 21 zemlji.

Popis od trideset početnih ureda u Fuzhouu “110 Overseas” očito se ubrzano širi…

Ne postoji potpuni popis takvih “110 prekomorskih” policijskih uslužnih postaja, ali početni popis, zajedno s daljnjim postajama koje je identificirao Safeguard Defenders putem vladine objave, daje naznaku kako to izgleda u cijelom svijetu, iako je broj nedvojbeno veći i takve postaje raširenije.

Safeguard Defenders tvrde da stanice uglavnom funkcioniraju kao predstraže za kinesku politiku “nedobrovoljnog povratka” – kineske tajne operacije za prisiljavanje bjegunaca iz inozemstva kući.

U izvješću objavljenom u siječnju, Safeguard Defenders istražio je 62 slučaja kako neuspjelih tako i uspješnih pokušaja onoga što kineska vlada naziva “dobrovoljnim povratkom svim potrebnim sredstvima”. Kao što su primijetili Safeguard Defenders, “svaka sredstva” treba shvatiti doslovno. Na temelju 62 slučaja, Safeguard Defenders mapirali su tri vrste onoga što se točnije opisuje kao “nedobrovoljni povratak” prema metodama koje su koristile kineske vlasti. Općenito govoreći, to su:

  • Prijetnje obitelji u Kini
  • Ciljanje žrtava u stranoj zemlji
  • Otmice sa stranog tla

Europa je dom većine kineskih policijskih postaja, s lokacijama širom kontinenta u mjestima kao što su London, Amsterdam, Prag, Budimpešta, Atena, Pariz, Madrid i Frankfurt. Sjeverna Amerika također je dom četiriju postaja, s tri lokacije u Torontu i jednom u New Yorku.

Kineske policijske postaje u Velikoj Britaniji

Izvješće navodi tri kineske “prekomorske benzinske postaje” u Ujedinjenom Kraljevstvu: jednu u Glasgowu i dvije u Londonu. Telegraph je izvijestio da se tim kineskim policijskim postajama često upravlja s bezopasnih lokacija kao što su kineski restorani ili trgovine.

Kina je otvorila neslužbene policijske postaje u Londonu kao dio rastuće mreže ureda povezanih s Komunističkom partijom optuženih da love i ucjenjuju kineske građane kako bi ih prisilili da se vrate kući.

Rast neformalnih policijskih postaja dolazi u trenutku kada se Kina optužuje za uznemiravanje političkih disidenata na stranom tlu, uključujući i Ujedinjeno Kraljevstvo. Nema dokaza da su se “policijske postaje” koristile u tu svrhu.

Jedna od dvije policijske “servisne” postaje u Londonu registrirana je kao agencija za nekretnine. Još jedna sa sjedištem u Glasgowu je kineski restoran.

Telegraph je posjetio agenciju za nekretnine u sjevernom Londonu, koja je zanijekala bilo kakve veze. No, rekli su da ured koristi i pravna tvrtka. Na njezinoj web stranici piše da se pretežno bavi pitanjima kineskog useljavanja.

Drugi ured za dostavu hrane u Croydonu za koji se kaže da je dio mreže također je zanijekao veze kada ih je posjetio novinar.

Ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo je da se svi zahtjevi za repatrijaciju osumnjičenih stranih kriminalaca moraju podnijeti u skladu s britanskim i međunarodnim pravom. Napori protiv nezakonite repatrijacije neće se tolerirati, dodaje se.

Kineske policijske postaje u Kanadi

Kina je otvorila najmanje tri policijske postaje na kanadskom tlu u sklopu navodnog pokušaja državne sigurnosne službe da drži na oku kinesko-kanadsku dijasporu, izvijestio je The National Post.

Lokacije stanica u Torontu čine ih gotovo nevidljivima za javnost. Jedna je navedena kao privatna kuća, druga uglavnom kineski trgovački centar, a treća u uredu kineske neprofitne organizacije. 

Kina je branila praksu postavljanja onoga što su u biti policijske postaje u drugim zemljama, rekavši da je većina posla koji se tamo obavlja sličan onome što bi se odvijalo u veleposlanstvu.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp