Njemački mediji – Više od 15 tisuća dućana pred zatvaranjem

Njemački mediji – Više od 15 tisuća dućana pred zatvaranjem

Više od 15.000 njemačkih trgovina prijeti bankrot zbog sve većih troškova energije, izvijestio je u petak Der Spiegel pozivajući se na njemačku udrugu maloprodaje. Prema izvješću, HDE je napisao pismo vicekancelaru i ministru gospodarstva Robertu Habeku upozoravajući da “eksplozivno rastući troškovi energije” onemogućuju sve većem broju trgovaca da spoje kraj s krajem. Grupa je situaciju nazvala “egzistencijalnom prijetnjom” i rekla da bi oko 16.000 tvrtki moglo bankrotirati ove godine, dok će se “negativni trend” vjerojatno nastaviti do 2023. godine.

Grupa je rekla da sve veći troškovi energije, koji su od početka godine porasli u prosjeku za 147 posto, sprječavaju trgovce u ostvarivanju dobiti. Udio troškova električne energije u obujmu prodaje za trgovce na malo već je dosegao gotovo 3% u prosjeku, a mnogi u industriji očekuju da će ta brojka porasti na čak 5% 2023. godine.

Prema riječima predsjednika HDE-a, Jozefa Sanktjohansera i generalnog direktora Stefana Genta, profiti ostvareni u mnogim maloprodajnim sektorima već su danas vrlo niski. Kod odjeće operativna dobit u postotku od prodaje iznosi 2,1%, dok je kod obuće trenutno negativna i iznosi -1,2%. Čak iu prehrambenom segmentu iznosi 2-4%.

Ovakvo stanje stvari može mnoge tvrtke staviti u “nepovoljni položaj”, upozorila je grupa. S obzirom na nagli pad kupovne moći privatnih kućanstava i rekordno visoku inflaciju, malo je vjerojatno da će sve veće troškove energije prenijeti na potrošače, smatra HDE. Grupa je stoga pozvala Scholzovu Vladu da intervenira privremenim ograničavanjem tarifa i smanjenjem poreza na električnu energiju na minimum.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp