Cijene nafte su narasle s najniže razine u zadnjih devet mjeseci

Cijene nafte su narasle s najniže razine u zadnjih devet mjeseci

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna narasle, prvi put od kraja mjeseca kolovoza, no znatno su oscilirale, jer se trgovci plaše da će povećanje kamata središnjih banaka izazvati recesiju, što bi oslabilo potražnju za ‘crnim zlatom’.

Cijena barela na londonskom tržištu s rokom isporuke u studenom porasla je prošlog tjedna 2,1 posto, na 87,96 dolara, dok je na američkom tržištu barel pokupio 0,9 posto, na 79,50 dolara.

Nakon mjeseca dana pada, prošloga su tjedna cijene nafte porasle i tako se ponešto odmaknule od najnižih razina u devet mjeseci.

“Oscilacije cijena pošte su norme jer trgovci balansiraju između zabrinutosti za globalno gospodarstvo i najava mogućeg smanjenja opskrbe naftom”, rekao je Stephen Brennock iz brokerske kuće PVM.

Zbog visoke inflacije, središnje banke zapadnih zemalja posljednjih mjeseci užurbano podižu kamatne stope, a to će usporiti rast gospodarstva, pri čemu jačaju rizici i od recesije.

Američki Fed povećao je na tri posljednje sjednice kamate za po 0,75 postotnih bodova, a njegovi čelnici najavljuju i daljnja povećanja.

Prošlog tjedna objavljeno je da je inflacija u eurozoni u rujnu dosegnula rekordnih 10 posto, pa se uskoro očekuje da će i Europska središnja banka povećati kamate za agresivnih 0,75 postotnih bodova drugu sjednicu zaredom.

Negativno je na cijene nafte utjecala i vijest da je u rujnoj proizvodnji Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) dosegnula najvišu razinu od 2020. godine, nadmašivši dogovoreno povećanje.

S druge strane, podrška cijenama pruža očekivanja da će OPEC, zbog posustajanja rasta gospodarstava i podizanja kamatnih stopa, smanjiti proizvodnju.

OPEC i njegovi saveznici odlučit će na sastanku 5. listopada 2022. godine o smanjenju proizvodnje za 500.000 do milijuna barela dnevno.

Izvor: hina.hr

Zapratite nas i na našem Telegram kanalu:  https://t.me/epohaportal

 

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp