Orban usvojio antikorupcijski zakon kako bi Mađarska dobila europska sredstva

Mađarski parlament danas je donio  prvi u nizu antikorupcijskih zakona dok Budimpešta nastoji izbjeći gubitak sredstava iz fondova Europske unije u trenutku kada njezino gospodarstvo ulazi u recesiju, a forinta je na rekordno niskim razinama.

Vladajuća stranka Fidesz premijera Viktora Orbana usvojila je amandman na kazneni zakon kojim se uspostavlja postupak za kaznena djela povezana s upravljanjem javnom imovinom, pri čemu se dopušta sudska revizija u slučaju prekida istrage bez podizanja optužnice ili odbacivanja kaznene prijave.

Za usvajanje tog zakona glasalo je 136 parlamentaraca, sedam ih je bilo protiv, dok ih je 14 bilo suzdržano.

Zakon je jedna od 17 obveza koje je  mađarska Vlada preuzela od Europske komisije kako bi spriječila obustavu isplate milijardi eura EU sredstava.
Izgleda da je  Orban, koji je dugo u sukobu s Bruxellesom zbog nekih njegovih politika, suočen s rastućim cijenama energenata, inflacijom, rekordno slabom forintom i usporavanjem gospodarstva, sada voljan ispuniti zahtjeve EU-a u pogledu stvaranja institucija s ciljem smanjenja rizika od korupcije u projektima koje financira Europska unija.
Povoljna odluka o isplati sredstava iz fondova EU-a ove godine, mogla bi ublažiti pritisak na forintu.
Izvor: hina.hr

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp