Je li Giorgia Meloni zapravo sluga globalista?


Sve u svemu, Meloni se ne čini kao desničarski populistički ideolog. Zapravo, njezin profil ukazuje na spremnost da se prikloni agendi EU i šireg Zapada.

Izbor Giorgie Meloni za premijerku 25. rujna 2022. izazvao je šok u Bruxellesu, Londonu i Washington DC-u. Melonina stranka Fratelli d’Italia osvojila je 26% glasova, postavši tako prva žena premijerka Italije.

Na prvi pogled, Meloni je izrazita konzervativka koja se zalaže za tradicionalne kulturne vrijednosti kao što su podržavanje pro-life stavova i slamanje radikalnog LGBT lobija. Osim toga, domoljubno je progovorila o useljavanju i alarmantnom priljevu migranata iz Sjeverne Afrike i Bliskog istoka koji su naplavljeni na talijanske obale i uvelike su napravili pustoš na starom kontinentu.

U prethodnoj je prigodi pohvalila sirijskog moćnika Bashara Al-Assada i njegove saveznike poput libanonske militantne skupine Hezbollah i državne aktere poput Irana i Rusije za njihove napore u slamanju terorističkih skupina poput ISIS-a i Levanta – regije iz koje većina od tih migranata dolaze, da se stabiliziraju.

Obraćajući se novinarima u prosincu 2018. godine, Meloni je istaknula nezamjenjivu ulogu koju je ova koalicija odigrala u zaštiti sirijskih kršćana: “Ako su jaslice još uvijek dopuštene u Siriji, to je zahvaljujući Hezbollahu, koji se bori protiv terorista zajedno s Assadom.” Ovakvi komentari vjerojatno su podigli obrve od DC-a do Jeruzalema.

Melonina kampanja 2022. godine, bila je usredotočena na naizgled desničarska populistička pitanja, od pro-life zakona do zaustavljanja migracija s globalnog juga. Nije potrebno spominjati da su ovi stavovi uznemirili globalistički establišment na Kolektivnom Zapadu. Čak i nakon Brexita i pobjede Donalda Trumpa 2016. godine, zapadna se klasa još uvijek boji bilo kakve pobjede koju bi desnica mogla osvojiti na izborima, bilo da su te stranke dio establišmenta ili pokazuju populističke sklonosti. Na Zapadu postoji opći strah da se te stranke koriste kao sredstva za populističke svrhe.

U slučaju Melonijeve pobjede, postoji sličan osjećaj zabrinutosti među vladajućom klasom na Zapadu. Čak je i predsjednik SAD-a Joe Biden, govoreći na prijemu Udruge demokratskih guvernera 28. rujna, rekao da je “demokracija u pitanju” i naveo pobjedu Meloni u Italiji kao primjer demokratskog pada .

Kad bismo vjerovali izjavama političke klase o Meloni, stekli bismo dojam da je Meloni desna nacionalistica spremna cijeli zapadni politički poredak okrenuti naglavačke. No, jesu li takve percepcije ukorijenjene u stvarnosti?

Dok Meloni ima lijepe govore o imigraciji i izražava stavove koji pokazuju neke antiglobalističke sklonosti, njezine veze sa sumnjivim globalističkim organizacijama i njezin tobožnji nedavni preokret pokazuju da je politički savitljiva i veoma mutna igračica kontrolirana od strane globalističkih elita, čiji je cilj uništenje bilo kakve nade kod ljudi.

Meloni je članica Instituta Aspen, think tanka koji je dobio ugovore od Zaklade Bill & Melinda Gate – stupa globalističkog poretka. Prethodno je Meloni zagovarala digitalni zeleni certifikat – putovnicu za COVID-19 koja je ljudima prije bila potrebna za nastavak normalnih javnih aktivnosti u zemlji.

“Mislim, primjerice, na temu digitalnog zelenog certifikata. Prvi smo to podržali, nadamo se da će što prije biti usvojeno. U horizontu punog reciprociteta sa svim europskim državama, to je prioritet. A ključno je vratiti slobodno kretanje, a prije svega ponovno pokrenuti turizam” , rekla je.

Meloni se prošle godine zalagala za ubrzano uvođenje digitalnog certifikata EU-a. “Uvođenje digitalnog zelenog certifikata u cijeloj EU je prioritet, ” rekla je Meloni za talijanske novine.

Osim toga, Meloni je tvitala u korist mandata za cjepivo protiv Covid-19. “Kada je riječ o cjepivima, moramo imati poniznosti osloniti se na znanstvenu zajednicu. To je pitanje koje se ne bi trebalo rješavati na ideološkoj razini: dopuštamo onima koji imaju vještine da odluče koja su cjepiva potrebna i obvezna.” Prema Evie Magazine, njezin tweet je u međuvremenu izbrisan.

Meloni je nedavno promijenila svoj stav o tim potvrdama i sada zelenu propusnicu opisuje kao “restriktivnu” i da “ograničava slobodu” talijanskih građana.

Na geopolitičkom planu, čini se da je Meloni na istoj valnoj duljini kao Bruxelles i Washington. U tvitu koji je objavila 27. rujna izrazila je čvrstu potporu ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom nakon što je od ukrajinskog čelnika dobila pohvale za izbornu pobjedu. Meloni je rekla kako se veseli “plodonosnom partnerstvu s novom vladom”.

Meloni je na Twitteru objavila: “Dragi Zelensky, znaš da možeš računati na našu nepokolebljivu potporu za slobodu ukrajinskog naroda. Ostanite jaki i očuvajte svoju vjeru postojanom!” Kada i službeno preuzme vlast, Meloni će vjerojatno nastaviti tjerati Italiju da šalje više vojne i ekonomske pomoći Ukrajini.

Meloni također ima konvencionalna stajališta o Izraelu koja je povezuju s glavnim neoliberalnim i neokonzervativnim konsenzusom o tom pitanju. Prema Times of Israel, Meloni je ranije izrazila podršku židovskoj državi:

“Izrael predstavlja jedinu punopravnu demokraciju na širem Bliskom istoku i mi bezrezervno branimo njegovo pravo na postojanje i život u sigurnosti. Vjerujem da je postojanje Države Izrael od vitalnog značaja, a Fratelli d’Italia će uložiti sve napore da uloži u veću suradnju između naših zemalja.”

Malo je vjerojatno da će Melonijeva administracija miješati lonac u vezi s Izraelom i ignorirati težak položaj Palestinaca u židovskoj državi.

Sve u svemu, Meloni se ne čini kao desničarski populistički ideolog. Zapravo, njezin profil ukazuje na spremnost da se prikloni agendi EU i šireg Zapada.

Kakve god populističke, antiestablišmentske sklonosti imala prije nego što je izabrana, vjerojatno će nestati nakon što se bude osjećala ugodno na dužnosti. To je stalni problem s kojim se suočavaju populističke stranke na Zapadu. Njihovi vođe pobjeđuju na izborima i kasnije bivaju apsorbirani u politički establišment. S obzirom na rezultate Meloni, Italija će vjerojatno vidjeti ponavljanje ovog razočaravajućeg trenda.

U suštini, potrebna je revolucionarna promjena sastava političke klase, inteligencije, kulturne elite i poslovnog svijeta kako bi populisti doista došli na vlast i bez problema proveli svoj politički projekt. Ako se to ne dogodi, možemo očekivati ​​daljnji nastavak naše propasti.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp