Trump tužio CNN – Traži odštetu od gotovo pola milijarde dolara

Trump tužio CNN – Traži odštetu od gotovo pola milijarde dolara

Bivši američki predsjednik Donald Trump tužio je svog glavnog medijskog neprijatelja, kanal CNN, za klevetu tražeći 475 milijuna dolara. Mogul za nekretnine koji je postao republikanski političar podnio je tužbu u ponedjeljak Okružnom sudu SAD-a za južni okrug Floride.

“Osim jednostavnog isticanja svih negativnih informacija o [Trumpu] i ignoriranja svih pozitivnih informacija o njemu, CNN je pokušao iskoristiti svoj golemi utjecaj — navodno kao “pouzdani” izvor vijesti — kako bi ocrnio [Trumpa] u umovima svojih gledatelja i čitatelja u svrhu njegovog političkog poraza”, stoji u tužbi.

Dodaje se da je CNN koristio “skandalozne” etikete kako bi uništio imidž bivšeg predsjednika svojoj publici, osuđujući ga kao “rasistu”, “ruskog slugu”, “pobunjenika” i naravno “Hitlera”. Potonje se, u najmanju ruku, penje na razinu “stvarne zlobe”, ustvrdio je Trump, citirajući standard koji je potreban da javna osoba podnese tužbu za klevetu u SAD-u.

Tužba pruža brojne primjere CNN-ovog anti-Trumpovog izvještavanja, ističući da su čak i notorno anti-Trumpove platforme poput Politifacta dale CNN-u “užasne ‘Pants On Fire!’ ” oznake preko njegovih usporedbi s Hitlerom – preko 645 od kojih je pronađeno u skeniranju Westlavove baze vijesti.

Kao rezultat CNN-ovog stalnog narativa “Trump je Hitler”, njegova je publika neopozivo povezala njih dvoje, navodi se u tužbi, opisujući ishod kao nepovratno štetan za njegovu političku karijeru. Citira snimke tajne kamere Project Veritasa iz sjedišta CNN-a, u kojima se zaposlenici mreže hvale da je cilj njihovog izvještavanja motivirati publiku na uništavanje i da su odgovorni za taj krajnji rezultat. Ne samo da je CNN prouzročio Trumpu “reputacijsku štetu, sramotu, bol, poniženje i duševnu bol”, prema tužbi, nego je to učinio iz inata i znajući da su laži u pitanju.

Njegovi su odvjetnici zahtijevali da se ukine ograničenje odštete, 475 milijuna dolara kaznene odštete, odvjetničkih i putnih naknada i suđenja pred porotom – što vjerojatno neće biti emitirano uživo na CNN-u.

Sam Trump trenutno se bori s više tužbi, uključujući tužbu od 250 milijuna dolara koja se odnosi na lažne poslovne prakse u državi New York, kao i kaznenu istragu o optužbama da je nepropisno pohranio povjerljive dokumente o svojoj imovini Mar-a-Lago nakon što je napustio Bijelu kuću. 

Iako ga je Zastupnički dom predvođen demokratima dvaput opozvao tijekom njegova četverogodišnjeg mandata, nikada nije osuđen i jasno je dao do znanja da će se ponovno kandidirati za predsjednika 2024. godine.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp