Jacob G. Hornberger – Hirošima, Nagasaki i Ukrajina


Kao što mnogi ljudi počinju shvaćati, ali ne žele razmišljati o tome, Sjedinjene Države i Rusija opasno se približavaju nuklearnom ratu. Ruski predsjednik Putin sada je otvoreno obećao da će braniti ruski teritorij “svim snagama i resursima koji su nam na raspolaganju”. Američki predsjednik Biden je odgovorio da će se Rusija suočiti s “katastrofalnim posljedicama” ako pribjegne uporabi nuklearnog oružja.

Kao što je Putin ispravno istaknuo, američka administracija je ta koja je postavila presedan za korištenje nuklearnog oružja u ratu. Riječ je, naravno, o američkim atomskim bombama na japanske gradove Hirošimu i Nagasaki u Drugom svjetskom ratu.

Pogledajmo opravdanje koje su američki dužnosnici dali za bombardiranje ta dva grada nuklearnim bombama.

Američki dužnosnici, kao i mnogi njihovi pristaše u glavnim medijima, uvijek su tvrdili da je bilo opravdano što je američka vlada bombardirala ta dva grada jer bi to skratilo rat. Kažu da su bombardiranja spasila tisuće Amerikanaca čiji bi životi bili izgubljeni da je bilo potrebno napasti Japan.

Međutim, to je nevaljano pravno i moralno opravdanje za bombardiranje Hirošime i Nagasakija. Uostalom, ratni je zločin da vojnici gađaju civile u ratu. To je upravo ono što su američki dužnosnici učinili svojim atomskim bombardiranjem ta dva grada. Nema razlike između onoga što je poručnik William Calley učinio u Vijetnamu kada je ubio nedužne civile i onoga što su američki dužnosnici učinili stanovnicima Hirošime i Nagasakija.

Štoviše, vojnici ginu u ratu. To je priroda rata. Gađanje žena, djece, starijih osoba i drugih civila kako bi se spriječilo da vojnici umru tijekom invazije potpuno je protuzakonito.

Važno je napomenuti da američki dužnosnici i njihovi sljedbenici u masovnim medijima još uvijek brane svoje atomsko bombardiranje Hirošime i Nagasakija na tom konkretnom opravdanju – da je skratilo rat, a spasilo živote američkih vojnika.

Dakle, kako Biden može prijetiti “katastrofalnim posljedicama” za Rusiju ako Rusija upotrijebi nuklearno oružje u svom ratu s Ukrajinom? Što ako Rusija kaže da koristi nuklearno oružje kako bi skratila rat i spasila živote ruskih vojnika? Drugim riječima, što ako Rusija koristi potpuno isto opravdanje za korištenje nuklearnog oružja u ratu kao što su SAD koristile – i još uvijek koriste – za korištenje nuklearnog oružja u Japanu? Što onda Biden kaže: da, mi to možemo, ali vi ne možete?

A što ako Rusija, za razliku od Sjedinjenih Država, ograniči uporabu nuklearnog oružja na neprijateljske trupe, a ne na nedužne civile? Što onda Biden kaže – da SAD ima ovlasti bombardirati koga god želi, uključujući i nedužne civile, ali da Rusija nema legitimnu ovlast koristiti nuklearno oružje protiv neprijateljskih snaga?

Tko bi rekao da će ratni zločin koji je počinio predsjednik Truman u Drugom svjetskom ratu progoniti Sjedinjene Države nekih 75 godina kasnije? Možda nema smisla u ovom trenutku, ali najbolje što Biden sada može učiniti jest otvoreno i javno priznati da su atomska bombardiranja Hirošime i Nagasakija zapravo bili ratni zločini i zatim ponuditi iskrene i skrušene isprike.

Korištenjem svog drevnog hladnoratovskog dinosaura, NATO-a, da izazove rusku invaziju na Ukrajinu, Pentagon snosi odgovornost dovesti Ameriku i Rusiju opasno blizu nuklearnog rata, čak i ako se radi o pogrešnoj procjeni ili nesreći. Najbolja stvar koju predsjednik Biden može učiniti sada (osim što se treba ispričati za američke ratne zločine počinjene u Hirošimi i Nagasakiju) je  – odmah prestati isporučivati ​​oružje i drugu pomoć Ukrajini, povući se iz NATO-a, povući sve američke trupe u inozemstvu stacionirane kod kuće i otpustiti ih u privatnom sektoru, odustajući od svih stranih vojnih baza, posebice onih u istočnoj i zapadnoj Europi.

Drugim riječima, američka vlada trebala bi ostaviti svijet na miru. Već su napravili dovoljno štete, uključujući dovođenje Amerike i ostatka svijeta opasno blizu nuklearnog holokausta.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp