Šalio se o nedostatku nuspojava nakon cijepljenja i sada je iznenada preminuo u 34-oj godini

Šalio se o nedostatku nuspojava nakon cijepljenja i sada je iznenada preminuo u 34-oj godini

Jučer, 5. listopada, pokopan je Talijan Daniele Ciolli, objavila je njegova ožalošćena obitelj na njegovom Facebook profilu. U prosincu prošle godine za sebe je u šali rekao da je “vakcinomaniak” jer nije iskusio nikakve nuspojave od jednog od svoja četiri cijepljenja u posljednjih nekoliko mjeseci: ponudio je kritičarima cijepljenja da se umjesto toga cijepe za 100 eura. Na kraju se prošlog petka iznenada i neočekivano srušio na ulici i umro.

Ciolli se srušio na ulici u petak navečer nakon političkog skupa – spasioci su priskočili u pomoć, ali nisu mogli ništa učiniti za 34-godišnjaka. Osmrtnica za mladića pohvalila je njegov borbeni duh: invaliditet ga je prisilio da se kreće u električnim invalidskim kolicima. Bio je politički angažiran, čak se i kandidirao za “Lijevu listu” i gorljivo se borio za građanska i ljudska prava. Nedavno je pozvao na ukidanje samoubilačkih sankcija protiv Rusije i pohvalio pokret “Nemoj platiti!” u Velikoj Britaniji. Bio je aktivan na Facebooku sve do dana svoje smrti.

Upravo su ga zdravstveni problemi naveli na cijepljenje, unatoč svim sumnjama. Očito nije doživio nikakve kratkoročne nuspojave – 29. prosinca 2021. Ciolli se našalio na Facebooku:

“Sada me zovite ‘vakcinoman’ – četiri cijepljenja u sedam mjeseci (uključujući jedno cjepivo protiv gripe) i nula, ali stvarno nikakvih nuspojava. U tom trenutku nudim NoVaxu da me cijepe umjesto njih. Svaki po 100 eura i ja sam milijunaš.”

Bez konteksta bi se moglo činiti da se želio našaliti s kritičarima cjepiva, ali Ciolli je svakako bio kritičan prema obveznom cijepljenju i nije bio uvjeren u sigurnost cjepiva. U studenom prošle godine, primjerice, kritizirao je da Covid-19 masovno dijeli društvo i, po njemu, nanosi nevjerojatnu štetu: Objektivne rasprave više uopće nisu moguće. Oštro je kritizirao zelenu putovnicu. 

srpnju 2021. godini pisao je kako odluku za ili protiv cijepljenja treba prepustiti svima i pokazao da je itekako svjestan rizika od dugoročne štete od cijepljenja. Bio je kritičar farmacije, kao uvjereni socijalist u više navrata osuđivao je profiterstvo ove industrije i ozbiljno sumnjao u svoju odluku da mu se ubrizga Modernin pripravak mRNA. Ali njegova fizička ograničenja natjerala su ga da sluša svoje liječnike koji promiču cjepivo, jer bi mu bronhitis ili čak upala pluća uzrokovali “paklene probleme”, napisao je u travnju 2021. godine.

Može se samo nagađati je li njegova iznenadna i neočekivana smrt posljedica višestrukih cijepljenja – njegova se obitelj drži potajno i ne navodi uzrok smrti. Nije poznato koliko je Daniele Ciolli primio cjepiva do svoje smrti. Njegova obitelj se na Facebooku oprostila: “Uvijek ćemo ga nositi u srcu; trči sada, trči što brže možeš!”

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp