Biden: Svijet je u najvećoj opasnosti od nuklearnog Armagedona

Biden: Svijet je u najvećoj opasnosti od nuklearnog Armagedona

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da se svijet suočava s najvećom prijetnjom nuklearnog “Armagedona” još od predsjednika Kennedyja i Kubanske raketne krize, javlja Sky News.

On je to izjavio na skupu sredstava Demokratske stranke u New Yorku nakon što su ruski dužnosnici upozorili na mogućnost korištenja taktičkog nuklearnog oružja.

Opisujući ruskog predsjednika Vladimira Putina, Biden je rekao da je “prilično dobro upoznao tog tipa”.

“Ne šali se kada govori o uporabi taktičkog nuklearnog oružja ili biološkog ili kemijskog oružja, jer njegova vojska, moglo bi se reći, ima puno slabije rezultate, prenosi Jutarnji list.

Jasno je izrazio zabrinutost da bi takvo oružje, ako bi se upotrijebilo, brzo preraslo u svjetski nuklearni sukob.

“Prvi put od kubanske raketne krize imamo izravnu prijetnju uporabe nuklearnog oružja ako se situacija nastavi razvijati ovim putem”, rekao je.

“Pokušavam shvatiti u čemu je Putinova devijacija? On je rekao. „Gdje on nalazi izlaz? Gdje je on na toj poziciji gdje ne samo da gubi obraz, već i značajnu moć u Rusiji?

“Nismo se suočili s mogućnošću Armagedona od Kennedyja i Kubanske raketne krize”, rekao je, a zatim dodao:

“Ne vjerujem da postoji nešto poput sposobnosti lake upotrebe taktičkog nuklearnog oružja, a da sve ne završi Armagedonom.

Tijekom krize 1962., Sjedinjene Države pod predsjednikom Johnom F. Kennedyjem i Sovjetski Savez pod Nikitom Hruščovom bili su blizu upotrebe nuklearnog oružja zbog prisutnosti sovjetskih projektila na Kubi.

Posljednjih su mjeseci američki dužnosnici upozorili na mogućnost da Rusija upotrijebi oružje za masovno uništenje u Ukrajini nakon brojnih strateških promašaja na bojnom polju.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp