Francuska uvodi izvješća o stanju električne energije kao i za vremensku prognozu

Francuski će građani biti stalno informirani o opterećenju električne mreže. Kada se upali crveni alarm treba pod hitno štedjeti struju kako ne bi došlo do ispada tijekom ove zime. Veliki problem su zastarjele nuklearne elektrane.

Francuska prije zime uvodi izvješća o stanju električne energije u zemlji koja će nalikovati vremenskoj prognozi. Na televiziji, nakon uobičajene vremenske prognoze ili u pauzi između emitiranja, informacije o opterećenju elektromreže bit će objavljene uz zelene, žute i crvene simbole.

Taj je “semafor” dio nacionalnog plana uštede energije koji vlada predstavlja ovog četvrtka, objavio je list Le Parisien.

Država se nada da će na ovaj način doprijeti do osamdeset posto ljudi u Francuskoj kako bi utjecala na potrošnju električne energije. Ovisno o boji na “energetskom semaforu”, stanovništvo bi trebalo znati moraju li i koliko štedjeti, kako bi izbjegli moguće nestanke struje.

Nacionalna elektroenergetska tvrtka RTE također na internetu objavljuje informacije o očekivanom opterećenju električne mreže pod motom “écoWatt”.

Zelena boja označava da su potrošnja i proizvodnja električne energije u ravnoteži, žuta da je sustav opterećen, a crvena da postoji opasnost od nestanka struje ako se potrošnja ne smanji.

Mole se građani da u vremenu od 8 do 12 te od 18 do 20 sati smanje potrošnju, primjerice uključivanjem perilice rublja ili pećnice u drugo vrijeme.

Francuska se također oslanja na opskrbu električnom energijom iz Njemačke, a zauzvrat želi pomoći susjedu u opskrbi plinom. Pretposljednja francuska elektrana na ugljen, Lorraine blizu Saarbrückena u Njemačkoj, ponovno je pokrenuta, navodno na vrijeme za ovu ogrjevnu sezonu 2022/23.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp