Jeffrey Sachs: Diverziju na plinovodu za Njemačku izvele su Sjedinjene Države

Jeffrey Sachs: Diverziju na plinovodu za Njemačku izvele su Sjedinjene Države

Profesor i ekonomist sa sveučilišta Columbia dr. Jeffrey Sachs za američku je televiziju Bloomberg rekao da su Sjedinjene Države vjerojatno najveći krivac za podmetanje eksploziva na plinovodu Sjeverni tok 2 u Baltičkom moru.


Dr. Jeffrey Sachs, koji je inače posljednjih 30 godina bliski suradnik kontroverznog milijardera i samoprozvanog filantropa Georgea Sorosa, sada je izašao s teorijom koja je protivna mainstream narativu. Podsjetimo, u utorak, 27. rujna, netko je, zasada nepoznat, aktivirao podvodne eksplozije koje su dovele do uništenja plinovoda Sjeverni tok 1 i 2.

SAD izvele diverziju, a možda je i umiješana i Poljska?

Plinovod Sjeverni tok 2 vrlo je važan za dovođenje plina u Njemačku i druge države Europe. A time i za gospodarstvo Njemačke i država Europe, kao i za grijanje građana EU-a u zimskom periodu.

“Mogao bih se kladiti da je uništenje plinovoda akcija iza koje stoje SAD, možda i SAD i Poljska”, rekao je Sachs.

Na pitanje voditelja zbog čega to tvrdi, Sachs je rekao da postoje dokazi da su američki helikopteri, čija je baza u Gdanjsku, kružili iznad tog područja u Baltičkom moru.

“Imali smo i prijetnje SAD-a ranije ove godine da će na jedan ili drugi način ići na Sjeverni tok. Imali smo i izjavu državnog tajnika Blinkena vrijednu pažnje. Prošlog petka je na konferenciji za medije rekao da je ovo sjajna prilika. Čudan je to način djelovanja. Oprostite, to je čudan način obraćanja ukoliko ste zabrinuti za međunarodni infrastrukturni objekt vitalnog značenja”, istaknuo je Sachs.

Dr. Sachs: O ovome nije dozvoljeno razgovarati na Zapadu

Voditelji su često upadali prof. Sachsu u riječ, zbog čega je on reagirao.

“Znam da je ovo što govorim protiv našeg narativa i da nije dozvoljeno govoriti o ovim stvarima na Zapadu”, istaknuo je Sachs.

Podsjetimo, Sjeverni tok 1 i 2 bili su rusko-njemački plinovod, a svaki cjevovod se sastojao od dvije linije od približno 100.000 cijevi. Svaka čelična cijev duga je oko 12 metara, te ima zid od 4,1 centimetra, obložena je sa 6-11 centimetara betona ojačanog čelikom, a svaki dio cijevi težak je 11 tona, što se povećava na 24-25 tona nakon nanošenja betona. Sjeverni tok 2 je izgrađen s ciljem dovođenja plina u zapadnu Europu bez potrebe plaćanja tranzitnih naknada Ukrajini i Poljskoj.

Tko je Jeffrey Sachs?

Zanimljiva je činjenica da je Sachs bio duboko uključen u zbivanja u Jugoslaviji još 80-ih godina. On je s pozicije savjetnika posljednjeg premijera Jugoslavije Ante Markovića nastojao spasiti Jugoslaviju te je zahvaljujući njegovom implementiranju takozvane “šok terapije” tadašnji predsjednik Europske komisije Jacques Delors početkom 90-ih Jugoslaviji nudio članstvo u Europskoj zajednici.

Sachs je nakon epizode u Jugoslaviji koja se raspala savjetovao Sovjetski Savez i Borisa Jeljcina. On je sredinom 90-ih bio na čelu Harvardskog instituta za međunarodni razvoj koji je nadgledao transformaciju ruskog gospodarskog sustava. Sachs je dao ostavku na čelno mjesto Instituta uoči istrage američkog Ministarstva pravosuđa koje je istraživalo korupciju te je Institut ugašen 2000. godine, navodi se u knjizi Davida Horowitza, američkog istraživačkog novinara.

Ovaj ekonomist je zadnjih 30 godina bliski suradnik kontroverznog milijardera i samoprozvanog filantropa Georgea Sorosa čije je Otvoreno društvo koje je bilo aktivno u Hrvatskoj kritizirao predsjednik Franjo Tuđman.

Zahvaljujući lobiranju Georgea Sorosa, Sachs je bio posebni savjetnik glavnog tajnika UN-a Kofija Annana, posebni savjetnik glavnog tajnika UN-a Ban Ki-Moona te je danas posebni savjetnik glavnog tajnika UN-a Antonia Guterresa.

U sva tri slučaja Sachs je zadužen za savjetovanje oko takozvanih “Ciljeva održivog razvoja” među kojima se između ostaloga navode rodna jednakost, djelovanje u pogledu klimatskih promjena, kvalitetno obrazovanje i drugi. Model “Ciljevi održivog razvoja” ustanovljeni po uzoru na “Millenium Villages Project” na čijem je čelu bio Jeffrey Sachs, a za kojega je George Soros donirao 50 milijuna dolara.

Uoči predsjedničkih izbora u SAD-u 2020. Sachs je u intervjuu za Večernji list tvrdio da je američki predsjednik Donald Trump mentalno poremećen. Više pročitajte ovdje.

Biografija:

Prof. dr. Jeffrey Sachs radi kao direktor Centra za održivi razvoj na Sveučilištu Columbia, gdje ima zvanje sveučilišnog profesora, najvišeg akademskog zvanja sveučilišta. Sachs je bio direktor Earth Institutea na Sveučilištu Columbia od 2002. do 2016. Predsjednik je UN-ove Mreže rješenja za održivi razvoj, predsjednik Lancet COVID-19 Komisije, supredsjedatelj Vijeća inženjera za energetsku tranziciju, akademik Papinske akademije društvenih znanosti u Vatikanu, povjerenik UN-ove Komisije za širokopojasni pristup internetu, Tan Sri Jeffrey Cheah, počasni istaknuti profesor na Sveučilištu Sunway i zagovornik SDG-a glavnog tajnika UN-a Antónia Guterresa. Od 2001. do 2018. Sachs je bio posebni savjetnik glavnih tajnika UN-a Kofija Annana (2001. do 2007.), Ban Ki-moona (2008. do 2016.) i Antónia Guterresa (2017. do 2018.).

Sachs je proveo više od dvadeset godina kao profesor na Sveučilištu Harvard.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp