U američkim se zračnim lukama zbog navodne ebole uvode testiranja i karantene

U američkim se zračnim lukama zbog navodne ebole uvode testiranja i karantene

Svi američki zračni putnici koji su nedavno posjetili Ugandu bit će testirani na simptome virusa ebole, priopćio je State Department, napominjući da će putnici biti preusmjereni u nekoliko velikih zračnih luka radi pregleda usred rastuće epidemije u toj afričkoj zemlji.

Počevši kasnije ovog tjedna, putnici bilo koje nacionalnosti, uključujući građane SAD-a, bit će preusmjereni u jednu od pet zračnih luka diljem zemlje kako bi prošli “nove slojeve provjere” ako su posjetili Ugandu u proteklih 21 dan, objavili su dužnosnici u četvrtak.

Iako je State Department rekao da nijedan slučaj ebole nije otkriven izvan Ugande u posljednjem izbijanju te da je rizik za Amerikance i dalje “nizak”, čini se da je odluka donesena kao mjera opreza.

Zdravstvene vlasti u toj afričkoj zemlji proglasile su izvanredno stanje zbog ebole krajem rujna nakon prvog smrtnog slučaja u zemlji u posljednjih nekoliko godina. Od tada je identificirano najmanje 60 potvrđenih i vjerojatnih zaraza, a u tom razdoblju od virusa je umrlo 28 osoba, uključujući nekoliko zdravstvenih djelatnika.

Prema jednom američkom dužnosniku kojeg citira Hill, putnici koji su nedavno bili u Ugandi mogu očekivati ​​mjerenje temperature i ispunjavanje “zdravstvenog upitnika” o eboli. Od njih će se tražiti da dostave podatke za kontakt u slučaju da se slučaj otkrije u SAD-u, u nadi da će to pomoći u identificiranju izvora zaraze. Nije jasno koliko će dugo projekcije ostati na snazi.

Ebola se prvenstveno širi izravnim kontaktom s tjelesnim tekućinama zaražene osobe ili životinje, kao i predmetima koji nose uzročnika. Simptomi uključuju jaku temperaturu i gastrointestinalne probleme, glavobolje, bolove u zglobovima i mišićima te unutarnje i vanjsko krvarenje. Stope smrtnosti od rijetkog virusa premašile su 90% u nekim prethodnim izbijanjima, iako se smatra da su ishodi snažno povezani s kvalitetom medicinske skrbi koju pacijent prima.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp