Washington dodjeljuje novih 650.000 dolara organizaciji povezanoj s Covid pandemijom i laboratorijem u Wuhanu

Američki zdravstveni dužnosnici dali su vrlo kontroverznoj istraživačkoj organizaciji Petera Daszaka EcoHealth Alliance još 650.000 dolara za eksperimentiranje s virusima sličnim Covidu – unatoč raširenim sumnjama, uključujući i dužnosnike američke vlade, da je sličan rad uzrokovao pandemiju.

EcoHealth Alliance, predvođen britanskim zoologom Peterom Daszakom, financirao je studije u Wuhanu – kineskom gradu u kojem je započela pandemija – o projektiranim koronavirusima.


Takvo istraživanje, poznato kao “dobitak funkcije”, jest istraživanje u kojem su virusi namjerno izmijenjeni kako bi postali opasniji za ljude.


Petogodišnji eksperiment EcoHealth Alliancea istražit će “potencijal za buduću pojavu koronavirusa šišmiša” u Aziji, a znanstvenici će pretražiti špilje u Mjanmaru, Laosu i Vijetnamu u pokušaju da spriječe novu virusnu krizu.

Donaciju je prošli mjesec dodijelio Nacionalni institut za alergije i zarazne bolesti (NIAID), koji i dalje vodi dr. Anthony Fauci.


Poznato je da je dr. Fauci blizak s dr. Daszakom, koji je zahvalio glavnom medicinskom savjetniku američke vlade što je odbacio teoriju da je Covid možda nastao u laboratoriju.


Rečeno je da je EcoHealth Alliance primio 60 milijuna dolara saveznog novca u proteklom desetljeću. Dio tog novca prebačen je izravno na Institut za virusologiju u Wuhanu…

Daszakova grupa, koja je na bizaran način evoluirala od neprofitne organizacije za spašavanje morskih krava do vrhovnog prvaka u istraživanju pokretanja virusa u djelo dok je jurila za saveznim financiranjem, dugo je bila u središtu pozornosti o podrijetlu Covida.


Podugačko izvješće objavljeno u Vanity Fairu, temeljeno na desecima intervjua i više od 100.000 internih dokumenata koji su procurili, detaljno je opisalo kako je EcoHealth djelovao u svijetu “mutnih ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava, slabog nadzora i težnje za državnim financiranjem znanstvenog napretka, dijelom nametanja”. istraživanje naglo rastućeg rizika”.


Izvješće nije ponudilo uvjerljive dokaze o tome je li Covid iscurio iz laboratorija u Wuhanu koji je blisko surađivao s EcoHealthom ili jesu li ga životinje prenijele na ljude u slučaju “prirodnog prelijevanja”, kako je Daszak dugo inzistirao.

Ali to ukazuje na smjelost s kojom su Daszak – i dr. Fauci, čija je agencija pomogla financirati njegovo istraživanje – voljni osporiti teoriju o laboratorijskom podrijetlu i umanjiti potencijalnu ulogu rizičnog istraživanja koje je EcoHealth podupirao u Wuhanu.


Godine 2014. Nacionalni institut za zdravlje dodijelio je EcoHealthu potporu od 3,7 milijuna dolara pod nazivom Razumijevanje rizika od korona virusa šišmiša za stvaranje neke vrste sustava ranog upozoravanja na pandemiju.


Istraživanje je uključivalo prikupljanje koronavirusa od šišmiša u Kini i njihovo proučavanje na Institutu za virologiju Wuhan (WIV), kao i miješanje komponenti virusa sličnih SARS-u iz različitih vrsta kako bi se stvorila nova himera koja je mogla izravno zaraziti ljude. stanice…


Suočen s nedostatkom sredstava nakon isteka određenih bespovratnih sredstava, EcoHealth je 2018. podnio još ambiciozniji prijedlog istraživanja Agenciji za napredna obrambena istraživanja (DARPA).

 

Plan, nazvan Projekt DEFUSE, uključivao je partnerstvo s WIV-om kako bi se proizveli koronavirusi šišmiša da budu smrtonosniji umetanjem genetskih značajki sličnih onima pronađenim u SARS-CoV-2, virusu koji uzrokuje Covid.

U svom odgovoru, dužnosnici DARPA-e smatrali su plan rizičnim zbog neuspjeha u rješavanju značajnih etičkih, pravnih i društvenih pitanja, odbivši izdati potporu od 14,2 milijuna dolara.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp