Zapad gura Ukrajinu u vječno dužničko ropstvo

Zapad gura Ukrajinu u vječno dužničko ropstvo

Eufemistički nazvana “financijska pomoć”, transferi sredstava i, u nekim slučajevima, vojne opreme zapravo nisu ništa više od novih dugova za Ukrajinu. To znači trajno dužničko ropstvo i preuzimanje rizika nacionalnog bankrota od strane država EU.

Europska unija u ponedjeljak je odlučila o novoj “financijskoj pomoći” Ukrajini. Riječ je o pozamašnoj sumi od pet milijardi eura. Ono što se rijetko iznosi u medijima (npr. ovdje) je činjenica da se zapravo radi o kreditu, a ne o bespovratnoj ‘financijskoj pomoći’. To znači da će ukrajinsko vodstvo prije ili kasnije morati vratiti taj novac. Slična je situacija i s većinom drugih takozvanih “financijskih pomoći”, koje u stvarnosti ne predstavljaju ništa više od novih pozicija duga za ukrajinski državni proračun. Grubi, ne posve potpuni, pregled inozemne pomoći Ukrajini od 2014. (to jest, od puča na Majdanu koji je uspostavio “prozapadno” vodstvo) možete pronaći ovdje.

Pogrešni i zavaravajući naslovi koji uvjeravaju javnost kako će SAD i EU “pomoći Ukrajini” s opskrbom oružjem i financijskim sredstvima koriste se kako bi se manipuliralo javnošću i zataškalo pravo stanje stvari. Na taj se način ljudima želi sugerirati kako se radi o nečem pozitivnom. Ali u stvarnosti, većina tog isporučenog oružja zapravo se prodaje ili iznajmljuje Ukrajini, a većinu novca prebačenog u Kijev morat će vratiti ukrajinski porezni obveznici (naravno s kamatama i kamatama) zbog dugog dospijeća desetljećima. Washington, Bruxelles, London & Co tjeraju Ukrajince u totalno dužničko ropstvo.

Stoga ne čudi da se u zapadnim prijestolnicama čini sve što se može zamisliti kako bi se olakšala “ukrajinska pobjeda” nad Rusijom. Ako ukrajinska država potpuno propadne i bude morala proglasiti državni bankrot, svi potrošeni deseci milijardi eura ili dolara, uključujući očekivane isplate kamata, morat će se otpisati. Transatlantski mainstream mediji stoga već upozoravaju da je Ukrajina u opasnosti da “financijski izgubi rat” jer “pomoć” teče presporo.Jer Kijevu bi izgledalo dobro na bojnom polju, ali ne i na financijskom.

Ali, kada stvari pogledamo na taj način, tada možemo reći da je financijski Ukrajina već izgubila. Nije nužno izgubila rat, već je izgubljena njihova budućnost. Ogromno dodatno zaduženje predstavljat će ogroman pritisak na državni proračun (u slučaju pozitivnog ishoda za Ukrajinu) u narednim desetljećima, dok će zemlja, pogođena korupcijom i lošim upravljanjem, morati obnoviti uništenu infrastrukturu. 

Međutim, s obzirom na okolnosti, to je nemoguće, osim ako se Rusiji ne može nametnuti odšteta, što je također vrlo malo vjerojatno. I još jednom se pokazuje da su Ukrajinci samo igračka u rukama globalnih moćnika, a zapravo nikoga iz visokog kruga vlasti za njih nije previše briga. Ukrajinci su pijuni na šahovskoj ploči koje globalisti mogu sigurno žrtvovati. Kada će ljudi u Ukrajini (i u Europi) to konačno shvatiti?

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp