Francuska uvodi niz mjera štednje: Rad od kuće, skraćivanje sezone grijanja samo su neki od planova

Francuska uvodi niz mjera štednje: Rad od kuće, skraćivanje sezone grijanja samo su neki od planova

Francuska vlada pripremila je niz mjera štednje, uključujući smanjenje temperature grijanja na 19 stupnjeva, skraćivanje sezone grijanja za mjesec dana, gašenje reklama, smanjenje brzine na cestama, rad od kuće – samo su neke od energetskih mjera koje je pripremila francuska vlada.

Kako bi se prebrodila zima, naređuje se da sezona grijanja počinje tek 1. studenog, umjesto 15. listopada, kao dosad, a završava 1. travnja, umjesto 15. Za urede se predlaže temperatura od 19 stupnjeva, jedan stupanj manje nego prije . Mjerama je predviđeno i smanjenje temperature vode u javnim i hotelskim bazenima za jedan stupanj.

U javnim ustanovama i poduzećima isključivat će se topla voda za pranje ruku, a koristit će se samo za tuširanje, tamo gdje to posao zahtijeva. Državni službenici pozvani su da na autocestama voze maksimalnom brzinom od 110 kilometara na sat kada svoje poslove obavljaju automobilom. Također, koristiti vlak kada je to moguće, umjesto aviona.

U stanovima će temperatura biti spuštena do 19 stupnjeva, a u spavaćim sobama do 17. Građani se pozivaju da zagriju vodu u bojlerima na 55 stupnjeva i potpuno isključe uređaje koje ne koriste. Na stadionima i u sportskim dvoranama rasvjeta i reflektori palit će se kasnije, a gasiti ranije. Izlozi će biti mračni od jedan do šest ujutro. Također, bit će smanjena brzina žičara na skijaškim stazama.

Traži se da se službenici grupiraju po uredima a. Bit će i posla od kuće, a potonji će dobiti dodatak od 15 posto za povećanu potrošnju kućanstva.

Na taj način francuska vlada namjerava uštedjeti 12 posto energije u odnosu na prethodnu godinu. Mjere nisu obvezujuće, imajući u vidu neugodna iskustva iz pandemije.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp