Mjere štednje Vlade UK uzrokovale su više od 330 000 smrtnih slučajeva prije krize s COVID-om

U Ujedinjenom Kraljevstvu je posljednjih godina bilo 334.327 dodatnih smrtnih slučajeva zbog Vladinih rezova javnih usluga i beneficija nakon mjera štednje, pokazalo je novo istraživanje.

Istraživanje, objavljeno u časopisu Journal of Epidemiology and Community Health, otkrilo je da se višak smrtnih slučajeva dogodio u Britaniji između 2012. i 2019. prije pandemije COVID-a u zemlji.

Autori studije sugeriraju da njihovi nalazi odražavaju povećanje broja ljudi koji prerano umiru nakon smanjenih prihoda, lošeg zdravlja, loše prehrane i stanovanja, kao i socijalne izolacije.

Dokument je zaključio da postoji “jasna i hitna potreba” za preokretom takvih politika i da bi trebalo razviti nove strategije za zaštitu najranjivijih u britanskom društvu.

Profesor Gerry McCartney sa Sveučilišta u Glasgowu, jedan od koautora studije, rekao je za Guardian da dok Vlada Ujedinjenog Kraljevstva “raspravlja o trenutnom i budućem gospodarskom smjeru, mora razumjeti i učiti iz razornih učinaka na socijalnu sigurnost i vitalne usluge koji utječu na zdravlje stanovništva diljem Velike Britanije”. Njegova kolegica Ruth Dundas, još jedna koautorica studije, koja je ustvrdila da istraživanje pokazuje da će “mnogo više smrti u UK-u vjerojatno biti uzrokovano ekonomskom politikom britanske vlade nego pandemijom COVID-19” .

Stope inflacije u Ujedinjenom Kraljevstvu ranije su dosegnule 40-godišnji maksimum od 9 posto, potaknute rekordnim cijenama benzina i dizela, kao i sve većim cijenama hrane, odjeće i namještaja u zemlji. Ministri britanske vlade prethodno su upozorili da će “oštre sankcije” zapadnih zemalja uvedenih Rusiji krajem mjeseca veljače, utjecati na troškove života u Britaniji.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp