Njemačka inzistira da na sljedećem zasjedanju UN-a glavna tema bude agenda klimatskij promjena


Njemačka traži da se pitanje gubitaka i štete zbog globalnog zatopljenja uvrsti na dnevni red ovogodišnjeg zasjedanja Ujedinjenih naroda u vezi s agendom klimatskih promjena, priopćeno je danas iz ureda njemačke ministrice vanjskih poslova Annalene Baerbock.

Zemlje osjetljive na klimatske promjene dugo su zahtijevale da se glavni zagađivači smatraju odgovornima za globalne učinke emisija stakleničkih plinova, uključujući razaranja uzrokovana ekstremnim vremenskim prilikama i podizanje razine mora kao rezultat zagrijavanja planeta.

Međutim, bogate nacije, koje su od početka industrijske ere emitirale većinu štetnih plinova poput ugljičnog dioksida i metana u atmosferu, uglavnom se protive nastojanjima da se službeno započne rasprava o “gubicima i štetama” jer se boje da morali platiti odštetu za oštećenu klimu.

Na prošlogodišnjem klimatskom summitu Ujedinjenih naroda u Glasgowu nije postignut dogovor o osnivanju posebnog fonda za gubitke i naknade.


Nakon sastanka s kolegom iz Pakistana, zemlje pogođene katastrofalnim poplavama, Analena Burbok kazala je kako su poplave pokazale “koliko su dramatične posljedice klimatske krize u svim regijama”.


“Kao jedna od najteže pogođenih zemalja na svijetu, Pakistan plaća visoku cijenu globalne emisije ugljičnog dioksida”, rekla je Analena Berbock novinarima u Berlinu.


Prema njezinim riječima, “upravo zbog toga će Njemačka na sastanku u Egiptu raditi na pravednoj raspodjeli troškova (klimatske krize), stavljajući na dnevni red pitanje prilagodbe klimi, a posebno pitanje gubitaka i štete”. .


Analena Berbok je članica Zelene stranke, a Egipat je zemlja domaćin sljedećeg UN-ovog summita o klimatskim promjenama. Taj će se sastanak održati u studenom u ljetovalištu Sharm el-Sheikh na obali Crvenog mora.

Pakistanski ministar vanjskih poslova Bilawal Bhutto Zarderi rekao je da su “biblijske poplave” pogodile 33 milijuna ljudi, au jednom su trenutku progutale trećinu te južnoazijske zemlje, uništivši mnoge ceste, bolnice i farme.

Njemačka će pakistanu dati još 10 milijuna eura za oporavak od katastrofe, čime će ukupni doprinos ovoj zemlji povećati na 60 milijuna eura.


Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres upozorio je danas da je Pakistan “na rubu javnozdravstvene katastrofe” zbog rizika od zaraznih bolesti poput kolere, malarije i denga groznice, dok je pothranjenost u porastu.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp