U Nerezinama oživio prostor medijske sinergije

U Nerezinama oživio prostor medijske sinergije

Kako stara preko predeset godina zapuštena gospodarska zgrada koja je služila kao mlin za mljevenje maslina i proizvodnju maslinovog ulja, može postati poticajna umjetnicima, pokazala je prva Međunarodna umjetnička kolonija Nerezine na otoku Lošinju. Umjetnici iz Austrije, Slovenije i Hrvatske u osam dana svog boravka u Nerezinama ostvarili su medijsku sinergiju, baš kako piše na vratima stare uljare ispod imena organizatora Udruge Artour Nerezine. Umjetnici su najprije volonterski očistili prostor do upotrebljivosti, te potom svaki u svom mediju i na svoj autorski način nadahnuto se izrazili. Projekciju vizualnog zapisa proteklih dana i autorskih koncepcija i djela koja su se mogla vidjeti na završnoj večeri priredili su riječko-austrijski fotografi Ira Tomić i John Kardum.

Velika atrakcija za mještane i nerezinsku djecu bila je instalacija Fly me to the Moon Damira Klaića Ključa i radionice crtanja i oblikovanja majica koje su vodili Korana Gjalski Filipović i Dragutin Dado Kovačević, ujedno i autor vizuala kolonije. Boje stare Uljare sastrugane sa nađenog materijala (staro željezo, cigle, zemlja itd.) pomiješane s maslinovim uljem otisnula je na platno Anabel Scheffold. Noa Friesz stvorio je veseli ugođaj u dvorištu uljare objesivši na stablo narančaste gumene bove (poput jabuka), koje je usidrene u more opremio ručno ispletenim gnijezdom i jajetom u njemu, te malim modeliranim pužem, simbolično zaželjevši Uljari lagano i plodonosno ostvarenje dugoročnih planova. O budućim prozorima Uljare razmišljala je Blanka Janušić Klaić naznačivši ih instalacijom u zazidanom prozoru, koja nagovješta lijepe mogućnosti, kakve je arhitekt Robert Zanona simulirao u 3D programu.

Beno Artnak naslikao je na recikliranom platnu figure koje naznačuju duh prošlih vremena i budućih s elemetima trash arta, odnosno suvremene eko-umjetnosti. Voditeljica projekta Uljara i koncepcije ove Međunarodne art kolonije Korana Gjalski Filipović sa suradnikom Aaronom Friesz uvjereni su da se ovom prvom i uspješnom međunarodnom kolonijom otvorio stvarni prostor medijske sinergije i da će svaki slijedeći korak intenzivirati unapređenje nerezinske i otočke kvalitete života. Nerezine art colony podržao je čuveni austrijski snimatelj, direktor fotografije, profesor na bečkoj Filmskoj akademiji i inovator Kristian Berger i njegova supruga švedsko-francuska glumica Marika Nikolette Green.

Zapratite nas i na našem Telegram kanalu:  https://t.me/epohaportal

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp