Orban poručio: Možda će mnogima ovo zvučati brutalno, ali nada u mir zove se – Donald Trump


Mađarski premijer Viktor Orban tijekom boravka u Berlinu govorio je između ostalog o ratu u Ukrajini i založio se za mirovne pregovore tvrdeći da se dogovor mora postići između Rusije i SAD-a te pritom naveo Donalda Trumpa kao pogodnog i po njemu najidealnijeg pregovarača.

Orban naime drži da samo Donald Trump može okončati rat u Ukrajini, piše ft.com. O tome je Orban govorio na raspravi njemačkog časopisa Cicero o globalnoj političkoj situaciji.

„Tko vjeruje da ovaj rat može biti okončan rusko-ukrajinskim pregovorima, taj ne živi u realnosti. Raspodjela moći je negdje drugdje“ – tvrdi Orban smatrajući da rat u Ukrajini neće biti okončan pregovorima Rusije i Ukrajine, nego Rusije i SAD-a.

Orban je također poručio:

„Možda će mnogima ovo zvučati brutalno, ali nada u mir se zove Donald Trump“.

Rekao je kako aktualni američki predsjednik Joe Biden nije pogodna osoba za pregovore na strani SAD-a zbog svojih verbalnih napada na ruskog predsjednika Vladimira Putina. Rekao je da je američki predsjednik Joe Biden otišao “predaleko” nazvavši ruskog predsjednika Vladimira Putina ratnim zločincem i rekavši u ožujku da “ne može ostati na vlasti”.

Orban pohvalio djelovanje Merkel 2014. nakon aneksije Krima: “Spriječila je rat”

Tijekom boravka u Njemačkoj Orban se sastao s aktualnim njemačkim kancelarom Olafom Scholzom, a također i s bivšom kancelarkom Angelom Merkel.

Orban je pohvalio djelovanje Angele Merkel 2014. (kada je Moskva izvršila aneksiju Krima) i tadašnje diplomatske napore Njemačke kako bi se umirio sukob u Ukrajini, navodeći kako su takve aktivnosti ove godine izostale.

„U veljači nije bilo nikoga tko bi i pokušao spriječiti rat“, rekao je Orban, po čijem mišljenju bi Merkel spriječila rat u Ukrajini.

Orbán je odbacio sugestije da je bio više na strani Rusije u ratu nego na strani Ukrajine, rekavši da je ruska invazija bila “čin agresije” i jasno kršenje međunarodnog prava.

No, rekao je da međunarodna zajednica nije uspjela “izolirati” sukob, kao što je uspjela 2014. godine, kada je Rusija izvršila invaziju i anektirala Krim – postignuće koje je pripisao političkim vještinama bivše njemačke kancelarke Angele Merkel, opisujući njezinu diplomaciju u vrijeme kao “majstorski potez”.

Upitan bi li Merkel možda spriječila rat Rusije s Ukrajinom da je još bila kancelarka, odgovorio je: “naravno”.

On je iznova kritizirao sankcije Europske komisije protiv Rusije. „Sankcije u ovoj formi će nas stajati glave“, rekao je Orban.

Izvor: Financial Times

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp