Greta Thunberg sada podržava plan Njemačke da nastavi sa radom nuklearnih elektrana


Glavna promotorica klimatske agende Greta Thunberg, dala je svoj blagoslov Njemačkoj da odgodi planove za zatvaranje svojih posljednjih preostalih nuklearnih elektrana do kraja ove godine, rekavši da bi gubitak njihove proizvodnje usred energetske krize u Europi doveo do ekološki štetnijih alternativa.

„Osobno, mislim da je vrlo loša ideja fokusirati se na ugalj kada je ova nuklearna energija već uspostavljena, ali naravno, to je vrlo loša debata“, rekla je 19-godišnja Thunberg za njemački javni servis ARD u intervjuu koji će biti emitiran u srijedu.

Švedska tinejdžerica ranije je govorila protiv nuklearne energije, nazivajući je „izuzetno opasnom i skupom“. Kada su zastupnici Europske unije trebali glasovati prošlog srpnja da nuklearnu energiju kategoriziraju kao „održivu“, Thunberg je izrazila svoje protivljenje, rekavši: „Nikakva količina lobizma i „zelenog pranja“ nikada neće učiniti da bude zelena. Očajnički nam je potrebna prava obnovljiva energija, a ne lažna rješenja”.

Međutim, sa sukobom između Rusije i Ukrajine (i kolektivnog Zapada) koji je doveo do sankcija bez presedana i pada isporuke ruskog prirodnog plina zapadnoj Europi, Njemačkoj i drugim zemljama NATO-a pripremaju se za potencijalno hladnu, mračnu zimu. Upravo ovih tjedana Italija je uvela nova ograničenja za grijanje.

Njemačka, najveće gospodarstvo Europske unije, uvela je niz ograničenja za korištenje osvjetljenja i grijanja u cilju smanjenja potrošnje plina tijekom predstojeće sezone grijanja. Mjere podrazumijevaju snižavanje temperature grijanja u kancelarijama i javnim zgradama, u izuzetnim društvenim ustanovama poput bolnica, sa 20 na 19 stupnjeva Celzijevih.

Na pitanje da li bi za klimu bilo bolje da rade njemačke nuklearne elektrane, Thunberg je odgovorila: „Ovisi. Ako ih već imamo, smatram da je greška zatvoriti ih da bismo se fokusirali na ugalj”.

Njemačka je započela proces gašenja svoje nuklearne energetike nakon što se desila havarija na japanskom reaktoru u Fukushimi 2011. godine. Bivša kancelarka Angela Merkel obećala je da će postupno ugasiti svih 17 reaktora u zemlji do kraja 2022. Samo tri jedinice ostaju u funkciji.

Berlinski zakonodavci rekli su prošlog mjeseca da žele iskoristiti energiju na ugalj da prebrode zimu i zadrže najmanje dva preostala reaktora u zemlji u stanju pripravnosti, na raspolaganju za ponovno pokretanje samo ako ne postoji druga opcija za sprječavanje nestanka struje. Nakon sabotaže plinovoda Sjeverni tok 1 i 2, mnoge zemlje EU, uključujući Njemačku, više nemaju mogućnost nastave direktne kupovine ruskog plina, čak i u slučaju dubokih kriza.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp