Nevjerojatno! Novi Zeland planira oporezivati kravlju nadutost i ovčji urin prvim klimatskim porezom na svijetu


Novi Zeland je predložio porez na podrigivanje i mokrenje domaćih životinja u pokušaju borbe protiv klimatskih promjena. Prvim klimatskim porezom na svijetu Novi Zeland planira oporezivati plinove koje oslobađaju tjelesne funkcije 36 milijuna krava i ovaca.

Politika koja je objavljena u utorak bit će prva u svijetu koja će uvesti porez na kravlji prdež i podrigivanje, kao i na ovčje mokrenje.

Neto nulti plan vlade Ardena uključuje obećanje smanjenja emisija metana iz domaćih životinja za 10 posto do 2030. i do 47 posto do 2050. godine.

MSN izvještava: Ovaj potez odmah je osudio moćni poljoprivredni sektor Novog Zelanda.

Poljoprivrednici su upozorili da bi to moglo osakatiti domaću proizvodnju hrane, a Federated Farmers, glavna lobistička skupina u industriji, rekla je da će plan “istrgnuti utrobu malom gradu na Novom Zelandu” i vidjeti farme zamijenjene drvećem.

Predsjednik grupe Andrew Hoggard rekao je da su poljoprivrednici više od dvije godine pokušavali surađivati ​​s vladom na planu smanjenja emisija kako bi se poljoprivrednici nastavili baviti poljoprivredom“.

Predloženi porez, rekao je, naveo bi poljoprivrednike da prodaju svoje farme “tako brzo da nećete ni čuti kako psi laju na stražnjoj strani kamioneta dok se odvezuju”.

Oporbeni političari tvrdili su da će plan povećati svjetske emisije premještanjem poljoprivrede u druge zemlje koje su manje učinkovite u proizvodnji hrane.

Ali premijerka  Jacinda Ardern  rekla je da će porez ojačati novozelandski poljoprivredni sektor jer će sav novac biti usmjeren na novu tehnologiju, istraživanje industrije i poticajna plaćanja za poljoprivrednike.

“Novozelandski poljoprivrednici bit će prvi u svijetu koji će smanjiti poljoprivredne emisije, pozicionirajući naše najveće izvozno tržište za konkurentsku prednost koja donosi u svijet sve veću pronicljivost o porijeklu njihove hrane”, rekla je gđa Ardern.

Poljoprivredna industrija Novog Zelanda ključna je za njegovo gospodarstvo, ali doprinosi oko polovici emisije stakleničkih plinova u zemlji.

Postoji samo 5 milijuna ljudi u pacifičkoj otočnoj državi, ali oko 10 milijuna goveda i mliječnih goveda te 26 milijuna ovaca.

Izvor: newspunch.com

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp