Ovo postaje sve luđe: Robot se obratio britanskim zastupnicima u parlamentu


“Umjetnica robot” nazvana Ai-Da rekla je britanskim zastupnicima da može stvarati umjetnost unatoč tome što je umjetno stvorena. To je rekla dok je govorila na parlamentarnoj raspravi o tome kako će nove tehnologije utjecati na kreativne industrije.

Opisana kao “prvi ultra-realistični humanoidni robot umjetnik na svijetu”, Ai-Da se pojavio u jednoj od prostora parlamenta, noseći kratku crnu periku i tregere.

Ženskog humanoidnog lica i ruke, Ai-Du su napravili znanstvenici sa Oksforda i nazvali ga prema britanskoj matematičarki i računalnoj pionirki Aidy Lovelace. Odgovarala je na pitanja uz šefa Ai-Da projekta i direktora umjetničke galerije Aidana Mellera u televizijskoj sekvenci u kojoj su domaćini bili zaduženi za komunikacije Doma lordova i Digitalnog odbora.

“Ja sam i ovisim od kompjuterskih programa i algoritama. Iako nisam živa, stvaram umjetnost”, rekla je Ai-Da kad je upitana kako se njena djela razlikuju od onih koja stvaraju ljude. Ai-Da je stvorila seriju radova, uključujući i sliku pokojne kraljice Elizabete, a njezini radovi prikazani su na izložbama i u galerijama.

Odbor je čuo od humanoidnog robota, kao i od stručnjaka iz umjetničke industrije i profesora, o utjecaju tehnologije na radnike u kreativnoj industriji. Odgovarajući na prvo pitanje odbora o tome kako slika slike, Ai-Da je rekla da joj u slikanju na platnu pomažu AI algoritmi, kamera smještena u očima i robotske ruke.

Ai-Da je također objasnila kako joj je “analiziranje velikog korpusa teksta” u identifikaciji zajedničkog sadržaja i poetskih struktura omogućilo da piše nove pjesme.


“Kako se to razlikuje od čovjeka je svijest; nemam subjektivna iskustva iako mogu o njima govoriti”, rekla je Ai-Da.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp