Prosvjedi u Njemačkoj: građani traži ukidanje sankcija Rusiji jer štete samo njemačkom gospodarstvu


Prosvjednici u u Njemačkoj traže od vlade promjenu politike prema Rusiji zbog visoke inflacije i rasta cijena energenata. Traže i prestanak isporuke oružja Ukrajini i ukidanje sankcija Rusiji.

Prosvjeduje se, kako javlja lijevo nastrojeni Deutsche Welle, uglavnom u gradovima u istočnoj Njemačkoj.

Pristaše stranke Alternativa za Njemačku (AfD) okupile su se pak u subotu ispred zgrade Reichstaga u Berlinu kako bi prosvjedovali protiv rasta cijena u Njemačkoj. Optužuju  vladu da vodi rat protiv vlastitog naroda sankcioniranjem Rusije.

Nakon skupa ispred zgrade njemačkog parlamenta, demonstranti su krenuli u prosvjedni hod gradom. Protuprosvjedi su održani na nekoliko lokacija na njegovoj ruti, a organizirale su ih skupine koje se protive antiimigrantskom stavu AfD-a.

Sudionici skupa AfD-a, koji je uključivao moto “Naša zemlja prije svega”, viđeni su kako mašu ne samo njemačkim zastavama, već i ruskim zastavama i carskom zastavom Reichskriega.

Prema policijskim procjenama, u prosvjedima AfD-a sudjelovalo je oko 10.000 ljudi, dok je protuprosvjednika bilo 1.500.

Što je rekao AfD?

U govoru, dopredsjednik AfD-a Tino Chrupalla pozvao je na ukidanje sankcija protiv Rusije, optuživši ministra gospodarstva Roberta Habecka da je objavio “gospodarski rat” Moskvi, ali umjesto toga vodi rat protiv njemačkog stanovništva.

Chrupalla je također imao teške riječi za Habeckovu Zelenu stranku, jednu od tri stranke koje čine njemačku vladajuću koaliciju.

“Ne trebamo ograničenje cijena plina; moramo ograničiti Zelene”, rekao je, referirajući se na nedavnu vladinu odluku o postavljanju ograničenja cijena energije kako bi se zaštitili potrošači i poduzeća.

Chrupalla je tvrdio da će “cijena plina ponovno postati normalna kada budemo kupovali jeftini plin iz Rusije”, rekavši da je kupnja plina iz Sjedinjenih Država i Ujedinjenih Arapskih Emirata, kao što Njemačka planira učiniti, jednako moralno sumnjiva.

Također je optužio Vladu da svojom politikom zanemaruje potrebe građana. “Posebno Zeleni žele da naša zemlja bude siromašna i slaba”, rekao je.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp