Mračne zimske nevolje Europe se pogoršavaju: Ukrajina prestaje izvoziti električnu energiju u Europu


Ukrajina je najavila da će morati zaustaviti izvoz električne energije u Europu. Poručuju da su ruski raketni napadi odgovorni za prisilnu obustavu izvoza električne energije, objavio je Kijev.

Oštećenje energetske infrastrukture uzrokovano zračnim udarima Moskve u znak odmazde za “teroristički napad” na Krimski most prisililo je ukrajinsku vladu da prekine izvoz električne energije u Europsku uniju.

Štrajkovi su uklonili izvor opskrbe za koji Kijev tvrdi da je pomogao njegovim partnerima da smanje svoju ovisnost o energiji proizvedenoj s ruskim prirodnim plinom. Rusija je već rekla da su raketni udari na Ukrajinu odgovor na štetu nanesenu Krimskom mostu.

Predsjednik Vladimir Putin rekao je da su zračni udari u ponedjeljak na Kijev i druge veće ukrajinske gradove (cilja vojna, energetska i komunikacijska infrastruktura) bili odgovor na ukrajinski napad na strateški Krimski most u subotu.

“Ako bude daljnjih pokušaja terorističkih napada na našem tlu, Rusija će odgovoriti odlučno i u mjeri koja odgovara prijetnjama stvorenim protiv Rusije”, najavio je Putin. Sada kada su plinovodi Sjeverni tok uništeni, Europa nema izbora nego smanjiti svoju ovisnost o ruskom prirodnom plinu.

Za sada nije bilo odmazde za uništenje cjevovoda, međutim niti jedna vladajuća klasa još nije preuzela odgovornost za napad. “Današnji raketni napadi, koji su pogodili termogeneratore i električne podstanice, prisilili su Ukrajinu da obustavi izvoz električne energije od 11. listopada 2022. godine, kako bi stabilizirala vlastiti energetski sustav”, priopćilo je ukrajinsko ministarstvo energetike u ponedjeljak , prema izvješću RT .

“Cinizam je da je cijeli opskrbni lanac pogođen”, rekao je ministar energetike German Galuščenko . “To su i distribucijski sustavi i proizvodnja električne energije. Neprijateljski cilj je otežati ponovno spajanje opskrbe električnom energijom iz drugih izvora.”

Ukrenergo, nacionalni operater električne mreže, tvrdio je da su njegovi stručnjaci “uključili rezervne sheme opskrbe” i popravili dio štete do ponedjeljka navečer. U međuvremenu, ministarstvo je pozvalo “sve građane Ukrajine da se ujedine” i minimiziraju svoju potrošnju energije tijekom sati najveće potrošnje, tvrdeći da ne samo Ukrajina provodi mjere za smanjenje potrošnje energije, već “cijela Europa sada to radi”.

”Ovisi li doista cijela Evropa o Ukrajinskoj energiji? Je li Ukrajina proizvodila i kompletno opskrbljivala Evropu i sve njene države električnom energijom, pa sada Europa mora ispaštati i štedjeti zajedno sa Ukrajincima???

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp