Predsjednik Erdogan: Turska pokušava zaustaviti krvoproliće u Ukrajini


Turska pokušava pomoći u zaustavljanju krvoprolića između Rusije i Ukrajine unatoč velikim zaprekama, izjavio je Predsjednik Recep Tayyip Erdogan u obraćanju na regionalnom summitu u Kazahstanu. “Naš je cilj pomoći zaustaviti krvoproliće čim prije tako da to ubrzamo unatoč zaprekama”, rekao je Erdogan prije početka sastanka s ruskim Predsjednikom Vladimirom Putinom.

“Pošteni mir moguće je postići diplomacijom”, rekao je u obraćanju regionalnim liderima okupljenima u Astani gdje se održava Konferencija o interakciji te mjerama za izgradnju povjerenja u Aziji. Erdogan i Putin trebaju se sastati kasnije u četvrtak i razgovarati o ratu između Rusije i Ukrajine. Na stolu je turska ponuda da posreduje u pregovorima između Rusije i Ukrajine te zapadnih sila, prenose lokalni mediji.

Turska koja je članica NATO-a pozicionirala se kao posrednik od veljače 2022. godine kada je Rusija počela agresiju na Ukrajinu. Ankara je ranije ovaj tjedan upozorila da se Rusija i Ukrajina udaljuju od diplomatskog rješenja, što povećava izglede za dugotrajni rat. 

Erdogan se jučer sastao s kazahstanskim Predsjednikom Kasimom-Žomartom Tokajevim u Astani gdje su dvije strane potpisale šest sporazuma koji pokrivaju različita područja od trgovine do sigurnosti. 

Zatim su Erdogan i Tokajev zaigrali stolni tenis, a snimke su postale hit društvenih mreža koje su vrvjele komentarima o tome da dvojica muškaraca u kasnim 60-ima igraju stolni tenis u košulji i kravati, a puno se komentirao i nesvakidašnji način na koji Erdogan drži reket.

Izvor: hina.hr

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp