Putin: „Zlatna milijarda“ na planeti živi na tuđi račun, treba preispitati principe globalnog financijskog sustava


Predsjednik Rusije Vladimir Putin poručio je danas da treba preispitati princip globalnog financijskog sustava koji omogućuje da „zlatna milijarda“ na planeti živi na tuđi račun, te da sve prepreke opskrbe globalnim lancima moraju biti uklonjene.

Ruski predsjednik doputovao je danas u Astanu, glavni grad Kazahstana, gdje će u iduća dva dana sudjelovati na tri multilateralna skupa.

U Astani se danas održava Konferencija o interakcijama i mjerama za izgradnju povjerenja u Aziji (CICA), čijih 27 država članica čine oko 90 posto teritorija Azije i skoro polovinu svjetske populacije, navodi ruska agencija.

Pozivamo na uklanjanje svih umjetnih, nelegitimnih barijera koje sprječavaju obnavljanje normalnog funkcioniranja globalnih lanaca opskrbe u cilju rješavanja hitnih problema sigurnosti hrane – rekao je u obraćanju Putinu.

Vladimir Putin je izjavio da Rusija smatra da treba preispitivati ​​principe globalnog financijskog sustava, jer je sadašnji omogućio da „zlatna milijarda“ na planeti živi na tuđem računu.

Kao i mnogi naši partneri u Aziji, smatramo da je nužno revidirati principe globalnog financijskog sustava, koji je desetljećima dopuštao da se samoproglašena tzv. zlatna milijarda, koja je zatvorila sve tokove kapitala i tehnologije, u velikoj mjeri žive na tuđi račun – rekao je ruski predsjednik.

Putin je ukazao na postojanje realnog prijetnje od gladi i velikih šokova zbog nestabilnosti cijena energije i hrane diljem svijeta, a prema njegovim riječima, „to dovodi do pogoršanja kvalitete života u razvijenim i u zemljama u razvoju“.

Postoji realna opasnost od gladi i velikih društvenih previranja, posebno u najsiromašnijim zemljama – istaknuo je Putin.

On je izjavio i da Azija, u kojoj, po njegovim riječima, jačaju novi centri moći, igra veliku ulogu u tranziciji ka multipolarnom svijetu.

Azijske zemlje su motori svjetskog ekonomskog rasta – naglasio je Putin.

On je govorio o situaciji u Afganistanu i poručio da „nezakonito blokirana sredstva Afganistana moraju biti odmrznuta, i da zemlja treba dobiti nadoknadu za pričinjenu štetu tijekom godina okupacije“.

Prema Putinovim riječima, Afganistan ostaje jedan od najakutnijih sigurnosnih izazova u regiji.

Ruski predsjednik je rekao da ova zemlja, kao rezultat više od 20 godina vojnog sudjelovanja SAD-a i NATO-a i neuspjeha njihove politike, nije u stanju da se sama nosi s terorističkim prijetnjama, što potvrđuje niz nedavnih krvavih terorističkih napada, uključujući bombardiranje ruske ambasade u Kabulu 5. septembra.

Putin je još skrenuo pažnju sudionicima konferencije CICA na činjenicu da je Rusija, zajedno s partnerima iz Kine, predložila zajedničku izjavu za skup u Astaniu, o sigurnosnoj suradnji u području informacijskih i komunikacijskih tehnologija i rekao je da se nada da će ona biti usvojena.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp