Milijarder Elon Musk – Ne možemo beskonačno financirati internet u Ukrajini, to bi bilo nerazumno


Milijarder Elon Musk rekao je da njegova kompanija SpaceX ne može beskonačno financirati internetski servis Starlink u Ukrajini ni poslati toj zemlji još nekoliko tisuća terminala te je zatražio od Pentagona da se uključi u donacije.

“SpaceX ne traži nadoknadu dosadašnjih troškova, ali također ne može neograničeno vrijeme financirati postojeći sustav ni uz to poslati još nekoliko tisuća terminala, koji imaju i do 100 puta veći podatkovni kapacitet od tipičnih kućanstava. To je nerazumno”, napisao je Musk na Twitteru.

Elon Musk je aktivirao servis Starlink u Ukrajini krajem mjeseca veljače 2022. godine, nakon što su internetske usluge u zemlji prekinute zbog ruske invazije. SpaceX je od tada donirao tisuće terminala.

Zamjenik ukrajinskog premijera Mihajlo Fedorov rekao je ovaj tjedan da su Starlink servisi pomogli u obnovi energetske i komunikacijske infrastrukture u kritičnim područjima nakon više od 100 ruskih napada krstarećim raketama.

Milijarder Elon Musk je naveo da Starlink troši gotovo 20 milijuna dolara mjesečno na održavanje satelitskih servisa u Ukrajini. Nedavno je rekao da je SpaceX potrošio oko 80 milijuna dolara kako bi omogućio i podržao Starlink u Ukrajini.

Kako je izvijestio CNN u četvrtak, kompanija SpaceX je prošlog mjeseca poslala dopis Pentagonu u kojem navodi da ne može nastaviti s financiranjem usluge Starlink u Ukrajini te da će možda morati prekinuti to financiranje, osim ako se u njega, a riječ je o desecima milijuna dolara mjesečno, uključi američka vojska.

Reuters navodi da SpaceX nije odgovorio na zahtjev za komentar vezan za to. Muskova objava o njegovoj daljnjoj podršci Ukrajini internetskim servisom stiže nedugo nakon što je izazvao bijes mnogih Ukrajinaca predloživši da ustupe dio svog teritorija Rusiji i tako prekinu rat.

“Budimo pošteni. Svidjelo se to nekom ili ne, Elon Musk nam je pomogao da preživimo kritične trenutke rata. Biznis ima pravo na vlastite strategije. Ukrajina će naći rješenje da Starlink nastavi raditi. Očekujemo da kompanija nastavi s pružanjem stabilne veze do kraja pregovora”, objavio je na Twitteru Mihajlo Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Izvor: hina.hr

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp