Putin Erdoganu: “Pokušali su dići u zrak Turski tok, ali smo ih uhvatili – želim da postanete energetski centar za EU”


Energetski rat Rusije i Zapada opasno eskalira s Moskvom koja je službeno objavila uhićenje sabotera koji su pokušali dići u zrak plinovod Turski tok.

Podsjećamo, prirodni plin Turskim tokom dolazi u Grčku. Plinovod Turski tok, cjevovodi GTS i Družba tri su glavna plinovoda koji opskrbljuju Europu, a dva od tri se postupno zatvaraju na ovaj ili onaj način… (GTS i Družba).

Podsjećamo, nedavno je V. Putin otkrio da su Ukrajinci pokušali dići u zrak Turski tok Danas se Kremlj nadovezao otkrivajući nove informacije.

“Uhićeni diverzanti – pokušali dignuti u zrak Turski tok”

Konkretno, u ponedjeljak, 10. listopada, na operativnom sastanku s članovima Vijeća sigurnosti,V. Putin je rekao da je Kijev pokušao dići u zrak jednu od dionica transportnog sustava prirodnog plina Turski tok.

O tome je danas govorio i na sastanku sa svojim turskim kolegom R.T.Erdoganom.

FSB je navodno izvijestio o sprječavanju terorističkog napada na naftna i plinska postrojenja 22. rujna. Ruske snage sigurnosti uhitile su muškarca rođenog 1978. godine kojeg je u Ukrajini regrutirao SBU.


Diverzant je “nosio” dvije improvizirane eksplozivne naprave.

Pronađena je i korespondencija s ukrajinskim dužnosnikom u kojoj su mu dane upute za sastavljanje bombe i koordinate mjesta detonacije.

Izjave N. Peskova

Saboteri su uhićeni dok su pokušavali minirati plinovod Turski tok, rekao je glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov, prenosi Interfax.


“Neke snage, moguće podrijetlo tih snaga je nagovijestio Putin, (…) već su pokušale napasti Turski tok. Uhićeni su diverzanti, uhićeno je mnogo ljudi. Htjeli su ga dići u zrak. Na našem teritoriju, na kopnu
 “, rekao je Peskov novinarima u četvrtak.

Prije nekoliko dana ruski predsjednik Vladimir Putin ustvrdio je da su ukrajinske snage pokušale dići u zrak jednu od dionica Turskog toka.

Prema Peskovu, Europa zapravo nema mogućnosti, čak i ako treba, kupovati ruski plin, Turski tok je jedina pouzdana ruta, pa je Putin svom turskom kolegi Tayyipu Erdoganu predložio izgradnju plinskog čvorišta.

“ Plinsko čvorište je zaista vrlo zanimljiva tema. Gledajte, bilo je terorističkih napada i doista je Europa zapravo lišena mogućnosti, čak i ako treba, da kupuje naš prirodni plin “, rekao je Peskov novinarima, a prenosi RIA Novosti.

Gazprom: Odmah počinjemo razgovore s Turskom o stvaranju čvorišta na granici s EU

Istodobno, Gazprom se dogovorio s Turskom da u kratkom roku” održi dijalog o prijedlogu Vladimira Putina da se količine prirodnog plina izgubljene Sjevernim tokom kanaliziraju kroz Turski tok. Dvije strane će također razgovarati o pitanju stvaranja čvorišta na granici Turske s Europskom unijom, što bi moglo postati pokazatelj cijena prirodnog plina, rekao je čelnik kompanije za prirodni plin Alexei Miller u televizijskom intervjuu. .

“Turska strana je, naravno, pokazala veliki interes, posebno na korporativnoj razini, i dogovorili smo s turskim ministrom energetike da dijalog krene vrlo, vrlo brzo, već od početka idućeg tjedna. I imat ćemo vrlo specifičnu raspravu o obujmu i vremenu projekta”, rekao je Miller odgovarajući na pitanje o tome kako je Turska reagirala na ruski prijedlog da se izgubljene količine prirodnog plina Sjevernog toka šalju kroz Turski tok. .

“Nadalje, razgovarat ćemo o stvaranju graničnog čvorišta između Turske i EU – platforme za trgovanje koja bi mogla postati pokazatelj cijena za opskrbu prirodnim plinom na tržištima zemalja potrošača” , dodao je.

Njemački mediji: Putin “vidi” Tursku kao… čvorište EU

Po četvrti put u četiri mjeseca, Erdogan i Putin su se rukovali i obećali čvršće energetske veze, a da se uopće nisu dotakli ukrajinske krize.

Za njemački list “Frankfurter Allgemeine Zeitung” na “agendi” dvojice političara bile su vruće teme međunarodnih aktualnosti: žito, prirodni plin i Sirija.

Prije odlaska iz Ankare, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan ponovio je svoju želju da okupi čelnike Rusije i Ukrajine tako što će ih ugostiti u Turskoj na razgovorima.

Međutim, 24 sata prije konferencije u Astani, ruski predsjednik je rekao da bi Turska mogla biti središte za ruski plin namijenjen Europi.

Sa svoje strane, Putin je Erdoganu predstavio svoj prijedlog za stvaranje velikog čvorišta prirodnog plina u Turskoj, što je čak opisao kao “najpouzdaniji put ruskog plina u Europu”.

Rekao je da bi stvaranje takvog čvorišta u Turskoj za preusmjeravanje protoka prirodnog plina iz dva plinovoda Sjeverni tok tamo preko Crnog mora pomoglo u reguliranju cijena prirodnog plina od vrtoglavog porasta.

“Tijekom rada na ovom hubu, koji bismo mogli zajednički napraviti, naravno, on bi mogao biti i platforma ne samo za nabavu, nego i za određivanje cijene, jer to je vrlo važno pitanje – pitanje cijena “, – naglasio je Putin.

“Cijene plina, koje su sada visoke, mogle bi se određivati ​​preko takvog čvorišta bez utjecaja političkih odluka “, objasnio je ruski predsjednik, istaknuvši da se isporuke prirodnog plina Turskoj nastavljaju nesmetano.

Prijedlog ruskog predsjednika je da Turska postane tranzitno središte ruskog prirodnog plina za Europsku uniju dok Putin pokušava steći prednost u energetici vis-à-vis Europe.

“Ti i ja, unatoč svim poteškoćama, nalazimo prilike da se redovito sastajemo, da komuniciramo. To donosi dobre rezultate, moram napomenuti da se provode svi naši dogovori, koji su postignuti tijekom vašeg posjeta Sočiju u kolovozu ove godine”, rekao je Putin.

Ruski predsjednik također je obavijestio turskog kolegu da se radovi na nuklearnoj elektrani u Akuyu, jugozapadno od luke Tasuju, nastavljaju prema rasporedu i da na tom području trenutno radi 22.000 ljudi.

Također ga je obavijestio da se isporuke ugljikovodika iz Rusije u Tursku nastavljaju normalnim tokom.

“Turski tok radi uspješno, iako je bilo pokušaja da se digne u zrak” , naglasio je i dodao: “Kao što ste čuli, pokušalo se dići u zrak, ali to se, hvala Bogu, nije dogodilo, uspješno ide.” Također je dodao da je moguće popraviti štetu na ruskim prirodnim cjevovodima Sjevernog toka, ali da će Rusija i Europa morati odlučiti o njihovoj sudbini.

“Mogli bismo prenijeti izgubljene količine duž Sjevernog toka s dna Baltičkog mora u regiju Crnog mora i na taj način napraviti glavne rute za opskrbu našeg goriva, našeg prirodnog plina u Europu kroz Tursku, stvarajući najveći plin čvorište za Europu u Turskoj, rekao je Putin.

“Ovo, naravno, ako su naši partneri zainteresirani. I ako postoji financijska mogućnost da se to realizira, naravno”, dodao je.

Odjednom je ruski predsjednik odlučio istaknuti Tursku kao energetsko središte Europe, prisilivši Bruxelles i Berlin da preispitaju svoj stav prema Recepu Tayyipu Erdoganu, komentiraju njemački mediji.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp