Broj ilegalnih migranata koji ulaze u EU premašio sve rekorde


Broj neregularnih prelazaka u EU naglo je porastao u prvih devet meseci 2022. godine u odnosu na prethodnu godinu, izvijestila je u četvrtak granična agencija bloka Frontex.

„U prvih devet mjeseci ove godine na vanjskim granicama Evropske unije, prema preliminarnim proračunima, otkriveno je blizu 228.240 neregularnih ulazaka. Ovo predstavlja povećanje od 70 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine i najveći je ukupan broj zabilježen u prva tri tromjesečja od 2016. godine“ , navodi agencija.

Zapadnobalkanska ruta ove je godine postala žarište ilegalnih migracija, s preko 100.000 registriranih neregularnih ulazaka. Većina migranata koji žele ući u EU ovim putem dolazi iz Sirije, Afganistana i Turske, napominje agencija.

Centralnomediteranska ruta, gdje migranti putuju na opasna putovanja otvorenim čamcima u pokušaju da uđu u EU, ostaje druga najpopularnija, s oko 65.000 ilegalnih ulazaka. Većina ilegalnih migranata na ovoj ruti dolazi iz Tunisa, Egipta i Bangladeša, navodi Frontex.

Brojke o ilegalnim migracijama ne uključuju masovni priljev izbjeglica iz Ukrajine, napominje Frontex, budući da su oni ulazili na teritorij bloka preko graničnih prelaza. Prema posljednjim podacima agencije, „više od 11 milijuna ukrajinskih državljana ušlo je u EU iz Ukrajine“, usred tekućeg sukoba između Kijeva i Moskve. Međutim, neodređeni „značajan broj“ Ukrajinaca se već vratio kući, donosi Frontex.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp