Nova alternativa mesu – izraelska tvrtka ‘Redefine Meat’ predstavila 3D printano meso


Hoćemo li uistinu postati veganska populacija do 2050. godine? Danas se već na veliko radi na tome. Dosadašnji pokušaji pronalaženja alternative mesu nisu baš bili uspješni jer ljudi nisu bili skloni prihvatiti alternative koje su im se nudile. Unatoč smanjenom interesu i padu cijena dionica, brojne tvrtke diljem svijeta i dalje pokušavaju promovirati lažne zamjene za meso na vrlo ograničenom tržištu koje ih očito ne želi i nije oduševljeno tim alternativama. Sada je tu izraelska tvrtka ‘Redefine Meat’ koja proizvodi 3D printano meso.

Impossible Burger i Beyond Meat bili su najnoviji neuspjeli pokušaji korištenja proteina soje, graha i graška za simulaciju iskustva konzumiranja hamburgera. Išli su tako daleko da su se čak udružili s franšizama brze hrane poput Burger Kinga i McDonald’sa, samo kako bi ti programi kasnije bili otkazani zbog loše prodaje.

Umjetno meso i izbacivanje mesa iz javne prehrane poznata je agenda UN-a već nekoliko godina, temeljena na tvrdnji da uzgoj životinja ispušta previše stakleničkih plinova koji doprinose famoznim “klimatskim promjenama”.

Još uvijek nema konkretnih znanstvenih dokaza koji bi poduprli ovaj zaključak, s obzirom da je ukupna globalna temperatura porasla samo za manje od jednog stupnja Celzijusa u prošlom stoljeću prema NOAA-i. Ipak, establišment ide naprijed sa svojim ciljem da postanemo veganska populacija do 2050. godine.

Izraelska tvrtka Redefine Meat sada pokušava osvojiti europsko tržište metodom 3D ispisa odrezaka uzgojenih u laboratoriju. To je još jedna od brojnih alternativa klasičnim hamburgerima. Kompjuterskim putem se doslovno dizajnira meso koje želimo dobiti, kako bismo kasnije dobili ‘ispis’ željenog odreska, odnosno simulacije mesnog odreska. Osim što proces izgleda prilično groteskno i neprirodno, teško da će se zamjena za pravo meso ikada približiti okusu pravog mesnog odreska i da će alternative koje nam se nude postati općeprihvaćene na globalnoj razini. Zapitajte se biste li rado jeli ovo?

U nastavku pogledajte kako izgleda proces proizvodnje 3D printanog mesa i poslušajte Eshchara Ben-Shitrita, glavnog izvršnog direktora i osnivača tvrtke ‘Redefine Meat’ kako predstavlja ovaj nesvakidašnji projekt koji je potpuno u skladu s agendom Svjetskog ekonomskog foruma. 

 

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp