NATO započeo nuklearne vježbe u Sjevernom moru


Četrnaest zemalja s više od 60 zrakoplova, od kojih su većina F-15, F-16, Panavia Tornado, Eurofighter, F-35, zračni tankeri KC-10, KC-135 i strateški bombarderi B-52 sudjelovat će u najvećim NATO nuklearnim vježbama, koje počinju danas, u ponedjeljak 17. i trajat će do 30. listopada.

Cilj vježbe je utvrditi i pripremiti savez za nuklearni odgovor.

Kako je priopćio NATO, vježba je rutinska i održava se povremeno. Napominju da ova vježba nije povezana s nikakvim aktualnim svjetskim događajima (prvenstveno misle na rat u Ukrajini, stalnu prijetnju nuklearnim oružjem i pojačane napetosti između SAD-a i Rusije).

Kako navodi NATO u priopćenju, u vježbi “Steadfast Noon” sudjeluje 14 zemalja i do 60 zrakoplova različitih tipova, uključujući borbene zrakoplove četvrte i pete generacije, kao i izviđačke zrakoplove i zračne tankere.

Kao i prethodnih godina, sudjelovat će američki bombarderi dugog dometa B-52 koji će ove godine letjeti iz zračne baze Minot u Sjevernoj Dakoti.

Letovi za obuku odvijat će se iznad Belgije, koja je domaćin vježbe, kao i iznad Sjevernog mora i Ujedinjenog Kraljevstva. Ne koristi se pravo oružje, rekao je Savez.

Svake godine domaćin Steadfast Noon-a je drugi NATO saveznik.

“Ova vježba pomaže osigurati da nuklearno odvraćanje Saveza ostane sigurno i učinkovito”, rekla je glasnogovornica NATO-a Oana Lungescu.

Novi strateški koncept NATO-a, koji su čelnici saveznika usvojili na summitu u Madridu u lipnju, jasno navodi da je “primarna svrha NATO-ovih nuklearnih sposobnosti očuvanje mira, sprječavanje prisile i odvraćanje od agresije”.

Naglašava se da “sve dok postoji nuklearno oružje, NATO će ostati nuklearni savez.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp