Nova britanska premijerka Liz Truss pred smjenom?


Nakon smjene ministra financija Kwasija Kwartenga,  britanska premijerka Liz Truss na udaru je britanske javnosti, ali i članova svoje stranke i to do mjere u kojoj se počelo raspravljati o njezinom odlasku. Profesor međunarodnih odnosa u Londonu Neven Anđelić za N1 o tome je rekao: “Mislio sam da će trebati puno duže da se nađu u nekoj situaciji sličnoj ovoj. Dogodilo se da sva obećanja i strategije koje je nudila tijekom kampanje nisu moguća, ekonomski se to ne može dogoditi. Krenula je tvrdoglavo sa svojim stavovima.”

Navodi da postoje navodi da bi se već sljedeći tjedan mogla tražiti njena ostavka.

“Špekulacije su da će već idući tjedan grupa vrlo važnih kontzervativaca izaći u javnost i pokrenuti zahtjev za njen odlazak s dužnosti premijerke, bez obizra na pravila da bi trebala imati godinu dana sigurnosti, da se uhoda”, kazao je.

Britanske novine u petak su objavile video na YouTubeu u kojem se prikazuje “utrka” između nove britanske premijerke Liz Truss i zelene salate. Truss se suočava s nizom kritika, a ovim snimkom gledatelje se pita hoće li britanska premijerka izgubiti posao prije nego li povrće istrune.

“To je odličan PR za tabloid”, kazao je Anđelić pa podsjetio da je i njen prethodnik Boris Johnson otišao zbog skandala, a ne politika koje je provodio.

“Sada je došlo do toga da ni dva mjeseca nakon njegovog odlaska postoje razmatranja da se on možda vrati. Ona  je ideološki bila na krajnjoj desnici konzervativne partije, izabrala je kabinet, najbliže usradnike, koji su ideološki istomišljenici, žrtvovala je onog najbližeg koji joj je pomogao da dođe na ovu poziciju”, zaključio je profesor Anđelić.

Izvor: N1

Zapratite nas i na našem Telegram kanalu:  https://t.me/epohaportal

 

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp