Papa Franjo poziva na novi svjetski ekonomski sustav –Da li je možda u pitanju Veliki reset?


Prema riječima pape Franje, svijet i njegove institucije zahtijevaju materijalne promjene kako bi se stvorio novi ekonomski sustav.

Papa je rekao da to treba biti ekonomski sustav koji stvara hranu, zdravstvena, ekonomska i socijalna prava za sve.

Čini se da on zaziva ono što izgleda kao globalni socijalizam. Papa Franjo rekao je da je potreba za reformom Ujedinjenih naroda “više nego očita” nakon što su pandemija Covid-19 i rat u Ukrajini razotkrili njezina ograničenja, u odlomku iz svoje nove knjige objavljene u nedjelju.

Zatim je nadodao da je ruska invazija na Ukrajinu u veljači istaknula potrebu da se osigura da trenutna multilateralna struktura – posebno Vijeće sigurnosti UN-a – pronađe “agilnije i učinkovitije načine rješavanja sukoba”.

“U ratno vrijeme bitno je potvrditi da nam treba više multilateralizma i bolji multilateralizam”, ali UN više nije prikladan za “nove stvarnosti”, dodao je u odlomku koji je objavio dnevnik La Stampa.

Organizacija je osnovana kako bi spriječila da se ponove strahote dvaju svjetskih ratova, ali iako je prijetnja koju su predstavljali ti sukobi još uvijek živa, “današnji svijet više nije isti”, rekao je Franjo.

“Nužnost ovih reformi postala je više nego očita nakon pandemije” kada je trenutni multilateralni sustav “pokazao sve svoje granice”, dodao je.

Franjo je osudio nejednaku raspodjelu cjepiva kao “eklatantan primjer” zakona najjačeg koji prevladava nad solidarnošću.

Ovaj 85-godišnjak zagovarao je “organske reforme” čiji je cilj omogućiti međunarodnim organizacijama da ponovno otkriju svoju bitnu svrhu “služenja ljudskoj obitelji” i rekao je da međunarodne institucije moraju biti rezultat “najšireg mogućeg konsenzusa”.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp