Iran napao Predsjednika Bidena da podržava nemire u Iranu


SAD neće uspjeti u svojim pokušajima poticanja nemira i miješanja u unutarnje stvari Irana, izjavio je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Nasser Kanaani. Njegova izjava dolazi nakon što je američki predsjednik Joe Biden podržao protuvladine prosvjede diljem Islamske Republike.

Prosvjedi i sukobi s policijom izbili su prošlog mjeseca nakon što je 22-godišnja žena, Mahsa Amini, umrla u pritvoru nakon što ju je pritvorila iranska policija za moral u Teheranu zbog nošenja “neprikladne” marame. Njezina je obitelj tvrdila da je bila mučena. Kanaani je ovaj vikend optužio Predsjednika Joe Bidena za “podržavanje nereda”.

“S obzirom na to da nema pouzdane savjetnike niti dobro pamćenje, podsjećam ga da je Iran toliko jak i postojan da ne bi popustio pred njegovim okrutnim sankcijama i praznim prijetnjama”, rekao je Kanaani, a prenosi Press TV. Diplomat je rekao da Islamska Republika “neće biti zabrinuta zbog intervencija i izjava političara umornog od uzaludne kampanje protiv Irana”.

“Zajedno ćemo braniti neovisnost Irana”, dodao je. U petak, obraćajući se novinarima u Portlandu, Oregon, Predsjednik Biden je iransku vladu nazvao “opresivnom” i rekao da je iznenađen “hrabrošću muškaraca i žena koji izlaze na ulice”.

Mislim, bilo je stvarno nevjerojatno, izjavio je Predsjednik Joe Biden.

SAD je već nametnuo dvije runde sankcija iranskoj moralnoj policiji i nekolicini dužnosnika, uključujući dva ministra vlade, zbog onoga što je nazvao “nasilnim gušenjem mirnih prosvjeda”.

Najmanje 240 ljudi ubijeno je tijekom prosvjeda diljem Irana, javlja novinska agencija HRANA koja izvještava o pitanjima ljudskih prava. U subotu je u teheranskom zatvoru Evin u jeku nemira izbio požar u kojem su poginula četiri zatvorenika, objavile su vlasti, okrivljujući za incident “sukob” među zatvorenicima.

U međuvremenu, službeno izvješće mrtvozornika objavljeno prošli tjedan kaže da je Amini pao u komu i umro od temeljnih stanja, a ne od fizičkog nasilja. Istraga iranskog parlamenta došla je do istog zaključka u nedjelju. U izvješću se također navodi da vozilo hitne pomoći nije moglo dovoljno brzo stići do Aminija zbog gužve ispred ureda moralne policije.

Izvor: hina.hr

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp