Kancelar Olaf Scholz: Produljuje se rad tri posljednje njemačke nuklearke


SR Njemačka će produljiti rad svoje posljednje tri nuklearne elektrane barem do travnja 2023. godine, izjavio je u ponedjeljak kancelar Olaf Scholz. “Stvorit ćemo zakonsku osnovu za rad nuklearnih elektrana Isar 2, Neckarwestheim 2 i Emsland poslije 31. prosinca 2022., do 15. travnja 2023.”, navodi se u Scholzovom pismu Vladi.

Vlada je prethodno izvijestila da će nakon 2022. godine zadržati dvije od tri nuklearke. Najjače europsko gospodarstvo nastoji smanjiti svoju ovisnost o uvozu ruskih energenata nakon rata u Ukrajini. Sudbina elektrane Emsland, na sjeveru Njemačke, potaknula je spor u Scholzovoj koalicijskoj vladi, između Zelenih koji se protive nuklearnoj energiji i liberalnog FDP-a.

No kancelar je na kraju donio odluku, a da nije postignut nikakav konsenzus.

Njemačka je prvo bila planirala odustati od upotrebe nuklearne energije do kraja 2022., ali je rat u Ukrajini omeo njezine planove. Njemačka vlada je usto odlučila produljiti rad nekoliko termoelektrana na ugljen do proljeća 2024., premda si je postavila cilj da se do 2030. godine više neće služiti tom vrstom energije.

Izvor: hina.hr

 

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp