Predsjednik Republike Milanović o ideji obuke ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj – To je dovođenje rata u Hrvatsku


U skladu s protokolom, povorka prorektora, dekana i članova Senata, predvođena novim rektorom prof. dr. sc. Stjepanom Lakušićem i rektorom u odlasku prof. dr. sc. Damirom Boeasom prošetala je od zgrade Sveučilišta u Zagrebu do zgrade Hrvatskoga narodnoga kazališta u 11:30, zbog čega je kratkotrajno bio obustavljen promet na sjevernoj strani Trga Republike Hrvatske. 

Svečanost inauguracije započela je u 12 sati intoniranjem himne, a uslijedili su pozdravni govori visokih uzvanika.

Pozdravni govor održao je Predsjednik Republike Zoran Milanović.

“Moj prvi sraz sa sveučilištem bio je u mojoj 19. godini života, kad sam izašao na jedan ispit i to iz Rimskog prava na prvoj godini kod profesora Borasa, koji je inače otac dosadašnjeg rektora. Ovo sveučilište je hrvatsko srce i mišić. Držimo do sebe i cijenimo sebe jer nismo uopće tako loši. Ulaskom u EU nije stala povijest, mi se i dalje moramo boriti za sebe jer nama je jedino stalo do nas. Bez novca i ogromnih ulaganja nema tih kritičkih znanja. Jedino je nama stvarno stalo do ovog sveučilišta. Kad kažem nama, ne dijelim po boji ili etničkoj pripadnosti. Ovo sveučilište nije privatno sveučilište, ovo je jedan od instrumenata RH”, poručio je Predsjednik Milanović.

“Sveučilište je hrvatski srce i mišić, jako je važno za Hrvatsku”, poručio je nakon inauguracije Zoran Milanović.

“Nisam uprava Ine niti sam suvlasnik, no mora se utjecati na opskrbu, Hrvatska mora imati rafinerijski kapacitet”, poručio je Predsjednik na upit za komentar činjenice da se na pola godine zatvara riječka rafinerija. 

Komentirao je i ideju da se u Hrvatskoj obučavaju ukrajinski vojnici te naglasio da se tome protivi.

“Ne podržavam tu ideju zato što ne podržavam upetljavanje Hrvatske u ovaj rat više nego što treba. Korektni smo, solidarni i to je to. Dalje od toga ne. Kao vrhovni zapovjednik neću to odobriti. Nisam čuo za prijedlog, ali unaprijed kažem – to mi se ne sviđa, to je dovođenje rata u Hrvatsku”, poručio je Milanović te nastavio da je hrvatska obrana na prvom mjestu, onda NATO pa sve treće, dodavši da se ti koji to podržavaju odu boriti u Ukrajinu. 

Izvor: dnevnik.hr

Zapratite nas i na našem Telegram kanalu:  https://t.me/epohaportal

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp