Rumunjski zastupnik Christian Tehres zahtijeva ostavku Ursule von der Leyen nakon skandala s naručivanjem cjepiva


Rumunjski zastupnik u europskom parlamentu – Christian Tehres, zahtijeva trenutnu ostavku predsjednice EU komisije Ursule von der Leyen nakon skandala s naručivanjem cjepiva.

Sve to nakon što je Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u petak potvrdio otvaranje istrage vezano za nabavku cjepiva protiv virusa COVID-19 u EU.

Govoreći u Europskom parlamentu, rumunjski zastupnik Christian Terhes iz Grupe europskih konzervativaca i reformista pozvao je čelnicu Komisije da podnese ostavku.

Kao razlog Christian navodi da su Ursuline odluke na ovoj poziciji sada pod istragom Ureda europskog javnog tužitelja.

Iako je Europsko javno tužiteljstvo potvrdilo da je pokrenuta istraga oko nabave cjepiva za Europsku uniju, tužiteljstvo nije navelo ime Ursule niti neki konkretan ugovor.

Netransparentan način komunikacije

Agencije za nadzor EU-a već su izrazile zabrinutost zbog načina na koji su Pfizerov glavni izvršni direktor i Von Der Leien komunicirali.

Pogotovo što se tiče brojnih SMS poruka koje su njih dvoje razmjenjivali.

Christian je nadalje naveo da Ursula von der Leyen mora odmah i bezuvjetno dati ostavku na mjesto predsjednice Europske komisije zbog činjenice da su njeni postupci trenutno pod kaznenom istragom Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO).

“EPPO je prije nekoliko dana objavio da istražuje način na koji su potpisani ugovori između Komisije i proizvođača cjepiva.

Što je Revizorski sud upravo naveo u izvješću objavljenom prije nekoliko dana:

“To znači da je Ursula kupila 10. dozu cjepiva za svakog građanina EU-a”, otkrio je Christian, “na temelju ugovora koji nikada nisu javno objavljeni”.

“Ovako su ugovori koje je potpisala s farmaceutskim tvrtkama objavljeni”, rekla je rumunjska europarlamentarka, predstavljajući dvije uvelike redigirane stranice ugovora o nabavi između Komisije i proizvođača cjepiva.

“Kako je to moguće u Europskoj uniji koja je pozvana da bude transparentna o tome kako koristi narodni novac?” upitao je Christian, prije nego što se vratio na svoj poziv na ostavku Von der Leyen.

Izvršni odbor Unije tvrdio je da tekstualne poruke nisu obuhvaćene zakonom EU-a u vezi sa zahtjevom za čuvanjem dokumenata koji se odnose na politiku Europske unije;

Što mislite da će se dogoditi, kakve će ugovore Tužiteljstvo istraživati ​​i kakvu će odluku donijeti?

Ono što je najvažnije, što će biti s tom odlukom? Hoće li pobijediti pravni poredak ili poglavlje?

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp